top of page
  • Observer

Twintig moeilijke weken

CovTest-ABr

Minister van Volksgezondheid, Luiz Henrique Mandetta, zei vandaag tegen de pers in Brasília dat “wij twintig moeilijke weken voor ons hebben”. Naast deze bevestiging kondigde hij ook aan dat het ministerie het aantal bedden op intentieve afdelingen gaat uitbreiden met 200, en dat in gans Brazilië de capaciteit van de gezondheidszorg opgevoerd wordt om besmette burgers te verzorgen. Hij vroeg nogmaals aan de Braziliaanse bevolking om vooral meer aandacht te besteden aan ouderlingen.

“Het worden twintig extreem moeilijke weken, sinds de uitbraak van de pandemie. Zorg voor ouderlingen. Kinderen vertonen geen symptomen en krijgen geen lopende neus. Vragen aan grootouders om hun kleinkinderen niet te omhelzen of te kussen is erg zwaar. Echter, het moment van bescherming is nu aangebroken. Zoveel te minder ouderlingen, zoveel te minder bedden we zullen nodig hebben op de intensieve afdelingen”, zo zei hij.

De minister sprak over 80 besmettingen in São Paulo, 40 in Rio de Janeiro, 30 in Rio Grande do Sul en 50 in Minas Gerais. Het totaal loopt nu op tot 291 besmettingen in het ganse land. Bijna 9.000 mensen zijn mogelijk besmet en worden getest. Volgens Mandetta “is de publieke gezondheidszorg van Brazilië minimaal geconsolideerd in grote steden”.

Hij zegt ook dat ongeveer 80% van de mensen die besmet worden met het virus “zo goed als niets nodig zullen hebben, buiten wat koortswerende middelen”. Voor het overige berekende het ministerie van Volksgezondheid dat 14% tot 15% zal moeten opgenomen worden in een hospitaal, en dat 4% tot % daarvan intensieve verzorging nodig gaan hebben.

Luchtvaart

De maatschappij Gol kondigde vandaag aan dat alle vluchten naar het buitenland gecanceld worden tot 30 juni. Binnenlandse vluchten worden met 50% tot 60% verminderd.

Azul verminderde het aantal binnenlandse vluchten met 20% tot 25%, vanaf april met 35% tot 50%. Ook deze maatschappij stopt volledig met vluchten naar het buitenland.

Latam tenslotte, vermindert de binnenlandse vluchten met 40%, de internationale met 90%.

Verplichte internering

Het ministerie van Justitie liet vandaag weten dat een quarantaine en opname in een ziekenhuis verplicht wordt in het geval van verdenking van besmetting, indien aldus aanbevolen wordt door medische deskundigen. Wie weigert kan gerechtelijk vervolgd worden en zelfs gearresteerd. Artsen kunnen de verplichting opleggen zonder gerechtelijke toestemming, en er zelfs de politie bijhalen indien nodig.

Mededeling Belgisch consulaat in Rio de Janeiro

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Het virus verspreidt zich over de hele wereld en kan hierom een impact hebben op uw verplaatsingen en reizen. Deze verplaatsingen en reizen helpen niet om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Steeds meer landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen, waardoor de normale doorgang over de grenzen niet langer kan gegarandeerd worden. Het risico voor Belgische burgers om in het buitenland geblokkeerd te raken, is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden.

Wie zich op dit ogenblik in het buitenland bevindt, wordt aangeraden om de instructies van de lokale autoriteiten heel nauw op te volgen.

Mensen die voor een korte periode in het buitenland verblijven, zoals toeristen of studenten, doen er goed aan te overwegen om al dan niet vervroegd terug te keren dan wel bereid zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun bestemming te blijven. Hou hierbij rekening met uw huisvesting, financiën, familie, verzekering en medische situatie en voorzieningen. Indien u wenst te vertrekken neem dan in de eerste plaats contact op met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Mensen die permanent in het buitenland wonen, dienen zelf de inschatting te maken of ter plaatse blijven al dan niet de beste keuze is.

Hou er rekening mee dat steeds minder vluchten georganiseerd worden en de mogelijkheid op terugkeer steeds moeilijker zal worden.

In geval van nood staan onze Ambassades, Consulaten en het call center in Brussel klaar om Belgische landgenoten in het buitenland bij te staan, maar het is ook belangrijk dat de burgers zelf hun verantwoordelijkheid nemen en de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet opvolgen.

De reisadviezen worden per land voortdurend bijgewerkt in functie van de evolutie van de situatie. Iedereen wordt uitgenodigd om deze reisadviezen regelmatig te raadplegen.

#Latam #Gol #BraziliëNieuwsOnline #Azul #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #COVID19

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page