top of page
  • Observer

U onslaat me maar Mr. President

Mand

Het conflict tussen president Bolsonaro en minister Luiz Henrique Mandetta (foto) gaat stilaan naar het kookpunt, net op het moment dat de verspreiding van het coronavirus in Brazilië eveneens op weg is naar een piek, en dat een stevig beleid meer dan ooit noodzakelijk is. Een en ander werd nog aangescherpt door de uitslag van een Datafolha peiling die vandaag bekend werd: Het beleid van Bolsonaro omtrent covid-19 wordt door 39% afgewezen; 33% keurt het goed. Mandetta krijgt de goedkeuring van 76%; slechts 5% vindt dat hij het slecht of zeer slecht doet.

Mandetta dineerde gisterenavond met de voorzitters van Kamer (Rodrigo Maia) en Senaat (Davi Alcolumbre), en gaf er uitleg over de gespannen dialoog die hij kort voordien had met de president, via de telefoon. Tijdens het gesprek zou de president gezegd hebben tegen de minister van Volksgezondheid dat hij moest opstappen en de regering verlaten. Mandetta antwoordde hier zonder aarzelen op: “U ontslaat me maar Mr. President”.

Hierdoor werd het gesprek nog meer verhit, zodanig dat de minister op een bepaald moment zei tegen Bolsonaro dat hij zich dan maar alleen moest verantwoordelijk stellen voor de dodelijke slachtoffers van de epidemie die reeds meer dan 8.000 Brazilianen besmette en 843 mensen doodde.

Ondanks de gespannen discussie van gisterenavond, werkte Mandetta normaal vandaag vrijdag en nam aan verschillende vergaderingen deel.

Volgens de column Radar (Veja) was de minister gisterenavond ontroostbaar en zei hij tegen beide leiders van het parlement dat de situatie met de president “ondraaglijk” was. Mandetta wordt al enkele weken geboycot door nauwe medewerkers van de president, aangevallen door bolsonaristas op de sociale media, en nu ook publiekelijk door de chef van de republiek, hetgeen er toe leidde dat hij toegaf zijn limiet te hebben bereikt. Maia en Alcolumbre kregen te horen dat hij, wat hemzelf betreft, reeds geen deel meer uitmaakte van de regering. Bolsonaro verdiende zijn inzet en die van zijn medewerkers niet. De leiders van het parlement vroegen hem om het zolang mogelijk vol te houden.

De bolsonaristas schoten vandaag met grof vuur op de minister op de sociale media, inclusief de hashtag #DemiteMandetta (ontsla Mandetta). De minister wordt omschreven als een “verrader” en als iemand die de president wil onttronen. Anderen verwijten hem “onbekwaam te zijn, arrogant en ongehoorzaam”.

Een van de commentaren van een bolsonaro aanhanger luidde als volgt: “De president hoeft een wrijving met Mandetta niet te vermijden, er is een hiërarchie die gerespecteerd moet worden. Als een minister het niet eens is met zijn baas, dat hij dan een afspraak maakt achter gesloten deuren om tot een akkoord te komen. Een werknemer mag zijn overste niet publiekelijk een verbod opleggen. We wensen de minister veel succes”.

Bron

Foto: Marcello Casal - Agência Brasil

#Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #COVID19 #DaviAlcolumbre #RodrigoMaia #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page