top of page
  • Observer

Uitspraak Bolsonaro leidde tot ontslag medewerker Facebook

BolsLive

Een uitspraak van president Bolsonaro tijdens een van zijn inmiddels welbekende lives via Facebook, leidde eerder dit jaar tot het ontslag van een specialist bij het hoofdkantoor van Facebook, in Silicon Valley – USA. Dit staat te nu lezen in een reportage in het weekblad The New Yorker waarin gezegd wordt dat ‘cybersecurity’ expert David Thiel niet tevreden was met de beslissing van zijn platform om de video in de ether te houden, ondanks dat de uitspraken van Bolsonaro volgens hem in strijd waren met hun regels omtrent “menselijk taalgebruik”. De president zei toen dat “de indianen alsmaar meer op gewone mensen beginnen te lijken, net als wij”.

Nadat David Thiel kennis kreeg van de uitspraak zocht hij naar de live van Bolsonaro die, tot zijn verrassing, nog steeds aan de gang was. De specialist nam meteen contact op met zijn ploeg via het interne netwerk Workplace en verdedigde er de verwijdering van Bolsonaro’s uitzending. De verantwoordelijken oordeelden echter dat de video niet in strijd was met de spelregels: “President Bolsonaro staat bekend om zijn controversiële en politiek incorrecte uitspraken. Hij verwijst hier eigenlijk naar inheemse volkeren die zich steeds meer integreren in de samenleving” (in tegenstelling tot de isolatie in hun eigen stammen), zo luidde het antwoord.

Thiel ging in beroep tegen de beslissing en probeerde aan te tonen aan het beleidsteam via een presentatie met 15 Powerpoint slides dat de uitspraak “op gewone mensen beginnen te lijken” onmenselijk is. In een van de slides werd zelfs een woordenboek gebruikt om aan te bewijzen dat de woorden van Bolsonaro verwezen naar het tegendeel (dat indianen geen mensen zijn). Hij argumenteerde ook dat het niet de eerste keer was dat de retoriek van de president aanzet tot geweld. Volgens The New Yorker was het pas nadat David Thiel ontslag nam, dat het team het besluit omkeerde over het behoud van de video, maar dat was volgens Thiel “veel te laat”.

Facebook gaf een nota uit waarin gesteld wordt dat er “nog veel moet gedaan worden”, maar dat “er vooruitgang geboekt wordt” bij de toepassing van de regels van het netwerk. Het bedrijf bevestigde dat haatdragende uitlatingen verboden zijn, en dat de regels van de inhoud wereldwijd worden toegepast, ongeacht de positie of politieke overtuiging van degene die de inhoud plaatst: “Onze procedures worden regelmatig gecontroleerd om nauwkeurigheid en onpartijdigheid te garanderen”, zo werd eraan toegevoegd.

De verklaring van Bolsonaro over de indianen is niet de enige die het doel was van acties van het team experten bij Facebook. Op het einde van de maand maart werden video’s verwijderd waarin hij het gebruik van chloroquine aanmoedigde tegen het coronavirus. Desondanks bleef hij het middel verdedigen in latere lives.

In juli van dit jaar werden diverse nep profielen, gelinkt aan het kabinet van de president, zijn zonen en bondgenoten, verwijderd door Facebook.

Bron

Foto: Facebook

#BRNieuws #Facebook #JairBolsonaro #TheNewYorker

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page