top of page
  • Observer

Uitzonderlijke hittegolf op komst


Het is niet alleen de politiek die de gemoederen regelmatig verhit in Brazilië. Het nationaal instituut voor meteorologie Inmet (Instituto Nacional de Meteorologia) geeft een alarm uit in de kleur oranje voor een hittegolf die Brazilië zal treffen vanaf vrijdag 22 september. Er zal vooral gezweet worden in de staten Mato Grosso do Sul, São Paulo, Mato Grosso, Paraná, Goiás, Tocantins en in Minas Gerais. De berichten in de Braziliaanse kranten wijzen erop dat het deze keer uitzonderlijk heet gaat worden, met risico's voor de gezondheid.


Volgens internationale protocollen die door Inmet worden gevolgd, wordt de meteorologische waarschuwing afgegeven wanneer de temperatuur, in dit geval het maximum, ten minste 5 °C boven het historische gemiddelde voor de periode ligt.


De voorspelling is dat de temperaturen boven de 40 °C zullen uitkomen in de regio's Centraal-West en Noord, en in het binnenland van São Paulo.


Naast de hittegolf worden er ook lage relatieve vochtigheidsniveaus voorspeld voor het gebied waarvoor de waarschuwing geldt.


Waarschuwingen kunnen geel (potentieel gevaar), oranje (gevaar) of rood (groot gevaar) zijn en de intensiteit is gerelateerd aan het aantal opeenvolgende dagen dat het fenomeen zich voordoet.


De hittegolfwaarschuwing werd maandag om 11.00 uur afgegeven en zal naar verwachting tot vrijdag 18.00 uur van kracht blijven (22).


Inmet wijst echter op een mogelijke verslechtering van de situatie vanaf zaterdag (23). Daarom wordt de waarschuwing de hele week dagelijks opnieuw geëvalueerd.


CNN Brasil


Foto: Reproductie Tânia Rêgo/Agência Brasil

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page