top of page
  • Observer

Us and Them

Lula-Livre-Boneca

Wie hoopt op een afvlakking van de allesvernietigende polarisatie in Brazilië, zal nog even geduld moeten oefenen. Een flinke groep Lula-aanhangers kwamen gisteren samen op de welbekende Avenida Paulista in São Paulo, om te protesteren tegen de veroordeling van de ex-president. Namen deel aan de manifestatie: partijvoorzitster en volksvertegenwoordigster Gleisi Hoffmann, ex-presidentskandidaat Fernando Haddad en gemeenteraadslid Eduardo Suplicy. Ook aanwezig: volksvertegenwoordigster Luiza Erundina (PSOL) en Guilherme Boulos. De protesteerders droegen een grote pop met zich mee (foto boven), met het opschrift “Lula Livre” en kwamen tenslotte allemaal samen voor het MASP (Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand).

Volgens de organisatie was het de bedoeling om de aandacht te trekken op fouten in het proces dat leidde tot de veroordeling en opsluiting van de ex-president, m.b.t. het triplex-appartement in Guarujá. Fernando Haddad was de voornaamste leider van links bij dit evenement. Hij gaf een toespraak en sprak daarna met de pers. Haddad toonde zich sceptisch over de vorming van een links front in São Paulo, voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Guilherme Boulos (PSOL – eveneens een ex-presidentskandidaat) zei dat links Brazilië een grote fout zou maken indien ze tegen deze verkiezingen zouden aankijken, denkend aan de volgende presidentsverkiezing in 2022. Hij ontkende dat het thema “Lula Livre” op de agenda staat van eender welke linkse partij: “Dat is een democratische kwestie”, aldus Boulos.

CPAC Brasil

“Ik ben conservatief!” was een kreet die gisteren de ganse dag te horen was in een zaal van een luxe hotel in São Paulo waar de eerste conferentie plaatsvond van CPAC Brasil, te midden van Braziliaanse (zowel republikeinse als keizerlijke) vlaggen, petten met Amerikaanse symbolen en christelijke broches. De aanwezigen kwamen uit de kringen van president Jair Bolsonaro en zijn regering, en enthousiaste conservatieven uit het ganse land.

CPAC

CPAC (Conservative Political Action Conference) wordt beschouwd als een van de grootste conservatieve evenementen ter wereld, en werd nu geïntroduceerd in Brazilië door volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro, een van de drie zonen van de president, i.s.m. de stichting Fundação Indigo, geadministreerd door de partij PSL. Het objectief van CPAC Brasil bestond erin om conservatieve waardes te verdedigen zoals het beschermen van de familie, resect voor religie en de strijd tegen de mogelijke dreiging van het communisme.

Naast internationale genodigden waren er rechtse digitale beïnvloeders, maar het waren de regeringsafgevaardigden die het meeste aandacht trokken: Ernesto Araújo (BZ), Damares Alves (Vrouwen, Familie en Mensenrechten), Onyx Lorenzoni (stafchef) en Abraham Weintraub (Onderwijs). President Bolsonaro was niet aanwezig.

Op het podium kwamen de meest gevarieerde onderwerpen aan bod: de strijd tegen het zogenaamde ‘climatisme’ door Araujo, de strijd tegen abortus (Damares Alves), de verdediging van het biologische gender (door ex-volleyspeelster Ana Paula Henkel), het antifeminisme door gedeputeerde Ana Campagnolo en de verdediging van de vrije markt filosofie door minister Weintraub.

Damares Alves: “Praten jullie over een herverziezing? Ik wel! We hebben minstens 12 jaren nodig om Brazilië te veranderen”. Onder een daverend applaus vergeleek zij links met de duivel en zei dat niemand meer deed voor indianen of vrouwen dan de huidige regering.

Ernesto Araújo: “De klimaatswijzigingen moeten op een serene en rationele manier bestudeerd worden, maar werden ingenomen door een ideologie”. Volgens de minister is Brazilië nu een slachtoffer van dit ‘climatisme’, een afleiding van het ‘globalisme’. De meeste aanwezigen waren het er roerend over eens dat er andere belangen in het spel zijn in de bezorgdheid voor het Amazonegebied in het buitenland.

Bertrand de Orleans e Bragança, een afstammeling van de antieke Braziliaanse koninklijke familie, zei dat het Amazonegebied voor 95% behouden bleef, sinds de aankomst van de Portugezen in 1500.

Zoals verwacht werd vooral links op de korrel genomen door de deelnemers. De meest besproken denker, naast goeroe Olavo de Carvalho (die door iedereen geloofd werd die het podium betrad), was Karl Marx, als de oorsprong van het kwaad. De kritieken van o.m. Ernesto Araújo werden onthaald op kreten als “Dieven!” en “Bajesklanten!” (waarbij men het vooral had over “eles”), en slogans als “De Braziliaanse vlag zal nooit rood gekleurd zijn!” of “De PT verwoestte het land!” .

Us and Them

Wie de titel van dit Pink Floyd nummer omvormde tot het inmiddels welbekende “Nós contra eles”, is bekend. Wie er respectievelijk bedoeld wordt met ‘nós’ en ‘eles’ hangt af van diegene die deze woorden gebruikt . M.a.w. wie het schoentje past, trekke het aan.

Bron 1Bron 2

Foto's: YouTube / Fotos Públicas - Paulo Pinto

#BertranddeOrleanseBragança #SãoPaulo #CPACBrasil #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #AbrahamWeintraub #ErnestoAraújo #GleisiHoffmann #OnyxLorenzoni #DamaresAlves #OlavodeCarvalho #EduardoBolsonaro #PT #PSOL #MASP #EduardoSuplicy #AvenidaPaulista #GuilhermeBoulos #PinkFloyd

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page