top of page
  • Observer

Vaccineren: wel of niet verplichten?

Vacinacao

De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde dat zij niet over de macht beschikken om een land te verplichten om zijn volk te vaccineren. Tegelijk wijst het WHO wel op de voordelen van het immuniseren. De verklaring komt een dag nadat president Bolsonaro benadrukte dat een vaccinatie tegen covid-19 niet verplicht zal zijn in Brazilië.

“Een vaccinatie tegen covid-19 – waar het ministerie van Gezondheid mag over beslissen – zal niet verplicht worden. De federale regering – ik herhaal het nog eens – zal niemand verplichten om zich te laten inenten. Wie dat verkondigt is heel zeker iemand die mogelijk aan alles denkt, maar niet aan de gezondheid of aan het leven van zijn medemens”, zo zei de president, verwijzend naar gouverneur João Doria (SP). Enkele dagen voordien had Doria aangekondigd dat een vaccinatie verplicht zal worden in zijn deelstaat, en dat er “wettelijke maatregelen” zouden genomen worden tegen hen die weigeren.

In mei 2019 toonde Brazilië nog aan bij het WHO een voorstander te zijn van inentingen. Een groep top professionals uit de medische wereld promoveerde toen een dringende campagne om foute informatie over vaccinaties uit de wereld te helpen, een tendens die al enkele jaren aanhoudt. Vier personaliteiten stonden aan de top van de groep: Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van het WHO, de ministers voor Gezondheid van de Verenigde Staten, Canada, de Europese Unie, en de toenmalige Braziliaanse zorgminister Luiz Henrique Mandetta.

In februari van dit jaar tekende Bolsonaro nog een wet die stipuleerde: “Omwille van het dringende karakter van de publieke gezondheid mogen de verschillende autoriteiten, naargelang hun competenties, een verplichte vaccinatie opleggen, of andere voorzorgsmaatregelen”.

Bron

Illustratie: YouTube

#JairBolsonaro #JoãoDoria #LuizHenriqueMandetta #WHO #Coronavirus #TedrosGhebreyesus #COVID19 #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page