top of page
  • Observer

Vaderdag 2017

Het is vandaag vaderdag in Brazilië. Nogal wat Braziliaanse vaders hebben het erg moeilijk om hun gezin in leven te houden, niet in het minst zij die in de staat Rio de Janeiro tewerkgesteld zijn als ambtenaar, of inkomsten (zouden moeten) hebben als gepensioneerde ambtenaar. Rio de Janeiro is feitelijk falliet. Meer dan 200.000 ambtenaren en gepensioneerden zitten nog altijd te wachten op hun dertiende maand van vorig jaar, en hun lonen/uitkeringen van mei, juni en juli van dit jaar. Gouverneur Pezão vindt het intussen nodig om een straalvliegtuig klaar te hebben staan voor hem en andere hooggeplaatsten dat hen op ieder gewenst moment snel naar de hoofdstad (of een andere bestemming) kan brengen in alle comfort. Prijskaartje R$ 2,5 miljoen.

Het doet er blijkbaar niet toe dat URJ (universiteit van Rio de Janeiro) geen bestaansmiddelen meer heeft om deftig te functioneren, dat politiemannen (en vrouwen) zich nauwelijks nog kunnen verplaatsen omdat hun voertuigen stilstaan wegens gebrek aan onderhoud of benzine.

Pezão zou een gewone vlucht kunnen boeken zoals iedere burger, maar neen, dat is niet veilig. Over onveiligheid gesproken: 97 politieagenten lieten dit jaar al het leven in de cidade maravilhosa, koudbloedig neergeknald door een overvaller of andere bandiet(en).

Op nationaal vlak is het al niet veel beter.

De commissie van politieke hervorming die momenteel zitting houdt in het Braziliaanse congres, wil een nieuwe partijfinanciering invoeren die met publiek geld moet betaald worden. Het gaat over het lieve sommetje van R$ 3,6 miljard, dit terwijl er nu al jaarlijks R$ 800 miljoen naar de kas van de 35 bestaande politieke partijen vloeit, onder de noemer “fundo partidário”. De extra financiering van R$ 3,6 miljard kreeg de naam “fundo público”. Motief van deze gulle maatregel: ondersteuning van de democratie. Immers, na alle corruptieschandalen van de voorbije decennia werd de financiering door bedrijven strikt verboden.

Ook president Temer toonde zich erg gul tegenover de politici die hem trouw bleven en in zijn voordeel stemden m.b.t. de aanklacht van corruptie die tegen hem werd ingediend door procureur-generaal Rodrigo Janot. In totaal werd er R$ 1,8 miljard uitgekeerd in de vorm van “emendas”.

De politieke vaders hebben vooralsnog geen reden tot klagen.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page