top of page
  • Observer

Val me niet lastig

Idoso-Telefone

Sinds het begin van dit nieuwe jaar kunnen Braziliaanse burgers, voornamelijk gepensioneerden, zich registreren bij de website “Não me Perturbe” (val me niet lastig). De registratie zorgt ervoor dat zij voortaan niet meer mogen lastiggevallen worden door banken met aanbiedingen van leningen, vooral het zogenaamde “Crédito Consignado”, een goedkopere kredietlijn, voorbehouden aan gepensioneerden.

Hiervoor is dus een registratie nodig via deze website, waar de telefoonnummers, zowel mobiel als een vaste telefoonlijn moeten ingegeven worden, nummers die gelinkt zijn aan de CPF (Cadastro de Pessoa Física – een soort rijksregisternummer – Sofi-nummer in Nederland) van de betrokkene. De blokkering van oproepen naar deze nummers gebeurt na een termijn van 30 dagen, tijd die nodig is om de nummers in te voeren in het systeem van de banken. Na die periode mogen zij (de banken) geen contact meer opnemen via deze telefoonnummers.

In het totaal gingen 23 banken akkoord om zich te onderwerpen aan deze dienst die deel uitmaakt van een initiatief van Febraban (Federação Brasileira de Bancos) en ABBC (Associação Brasileira de Bancos), in samenwerking met het nationaal secretariaat voor de consument. Volgens Febraban maken de financiële instellingen die meedoen met het initiatief, 98% uit van alle instellingen die kredieten aanbieden in het land. Ook eventuele correspondenten van deze banken worden verplicht om de wens van de geregistreerde consument te respecteren, waardoor het effect van de maatregel nog verhoogt.

Geld-Nodig

Naast de “Val me niet lastig” actie worden er ook andere maatregelen ingevoerd om de consument te beschermen, zoals de oprichting van een gegevensbank die als monitor zal functioneren van de klachten over frauduleuze aanbiedingen, klachten die nu al binnenkomen bij de Centrale Bank of bij het regeringsplatform consumidor.gov.br. Ook gerechtelijke acties en het beheer van gegevens bij de banken worden in kaart gebracht, dit met het doel om een index te bepalen van kwaliteit die later publiekelijk bekendgemaakt wordt door Febraban en ABBC.

Indien een correspondent een inbreuk pleegt op de regels, zijn de banken verplicht om een sanctie op te leggen, zo niet kunnen zij beboet worden met een bedrag van R$ 45.000 tot R$ 1 miljoen, aldus Febraban.

Gepensioneerden worden verzocht om op te letten voor fraudes. Op het moment van de registratie bij “Não me Perturbe” wordt benadrukt dat de dienst geen apps aanbiedt voor smartphones, noch een e-mail stuurt met aanhangsels waarop geklikt kan worden voor uitvoering, of persoonlijke gegevens opvraagt (of bankgegevens) van de gebruiker.

De banken die meedoen aan deze dienstverlening: Agibank, Alfa, Banco do Brasil, Banco do Nordeste, Banrisul, Barigui, Bradesco, BMG, BRB, Caixa, Cetelem, CCB, Daycoval, Estrela Mineira, Inter, Itaú, Mercantil, Pan, Paraná Banco, Safra, Santander, Sicredi en Votorantim.

De dienst “Não me Perturbe” bestaat al langer en registreerde tot nog toe enkel telefoonnummers om niet meer lastiggevallen te worden door telefoonoperators (Algar Telecom, Claro, Nextel, Oi, Sercomtel, Sky, Tim en Vivo). Ongeveer 1,5 miljoen mensen registreerden zich reeds om zich te verlossen van de bijzonder vervelende oproepen van deze operators.

Bron

#Alfa #BancodoNordeste #Sky #Febraban #Daycoval #BancodoBrasil #Sercomtel #CCB #Nextel #CréditoConsignado #BraziliëNieuwsOnline #BMG #Sicredi #CPF #Claro #Itaú #Pan #Mercantil #Barigui #Inter #Bradesco #Santander #Tim #Votorantim #EstrelaMineira #ParanáBanco #BRB #Cetelem #ABBC #Oi #Caixa #Safra #Agibank #AlgarTelecom #Banrisul #Vivo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page