top of page
  • Observer

Van de regen in de drup

BolsoReihner

De catarinenses (ook wel barrigas-verdes – groenbuiken genoemd), inwoners van de zuidelijke staat Santa Catarina, hebben blijkbaar geen geluk met hun gouverneurs. Carlos Moisés (PSL) werd voor 180 dagen gerechtelijk ontzet uit zijn ambt wegens het onrechtmatig toekennen van een salarisverhoging voor de procureurs van zijn staat, en kijkt nu aan tegen een impeachment procedure, net als zijn collega in Rio de Janeiro, Wilson Witzel. Vice-gouverneur Daniela Reihner (zonder partij – foto boven naast Bolsonaro), eveneens beschuldigd maar inmiddels vrijgesproken, nam het roer tijdelijk over en is nu interim-gouverneur.

De vader van Daniela, Altair Reihner, staat bekend voor het verdedigen van nazi-ideeën. In de jaren 80 en 90 trad hij op als raadsman voor de uitgeverij Revisão die de holocaust en andere Duitse misdaden ontkende, en antisemitische boeken publiceerde.


Blumenau

Bij de eerste ontmoeting met de pers antwoordde Daniela Reihner, een fervente bolsonarista, ontwijkend op de vraag van een journalist (Fábio Bispo, The Intercept) of zij het eens was met de visie van haar vader, nu een gepensioneerde professor. Nadat hij op pensioen ging in 1998 gaf Altair Reihner geschiedenislessen aan kinderen van de school Nossa Senhora de Salete in Maravilha, een stad van 26.000 inwoners. Hij beval er de lectuur aan van de uitgaves van Revisão aan zijn leerlingen. Reihner is ervan overtuigd dat “het holocaust verhaal een legende is die uitgevonden werd om de misdaden van de geallieerden te bedekken”. Hij schreef dit ook in een artikel dat in 2005 gepubliceerd werd in de krant A Notícia van Joinville, in 2005.

Het antwoord van Daniela: “Het komt mij toe, als dochter, om de harmonie in mijn familie te handhaven, ondanks de verschillen in ons denken”. Twee dagen later gaf zij een nota uit waarin zij beweerde “tegen het nazisme” te zijn.

Het onderwerp nazisme is geen nieuwigheid in Brazilië, nog minder in Santa Catarina. Antropologe Adriana Dias ontdekte bij een onderzoek 334 nazistische cellen in Brazilië, waarvan 69 in Santa Catarina. Volgens Dias gaf de verkiezing van president Bolsonaro nog meer ruimte aan deze groepen die een blanke en godsdienstige overheersing prediken. Wie regelmatig omgaat met Brazilianen is vast al iemand tegengekomen die zonder blikken of blozen verklaart dat “die Hitler nog niet zo slecht was”.

Raken de catarinenses van de regen in de drup met de wissel van hun gouverneur?

Bron

Foto's: Instagram - Wikimedia Commons

#Joinville #DanielaReihner #SantaCatarina #TheIntercept #CarlosMoisés #AltairReihner #WilsonWitzel #BRNieuws #Blumenau

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page