top of page
  • Observer

Van kwaad naar erger

Dat

De Braziliaanse president schuift alle verantwoordelijkheid m.b.t. de vertraging van de vaccinatie en de angstwekkende stijging van het aantal besmettingen van zich af. Gisterennamiddag deed hij zijn beklag tijdens een 50 minuten durend interview met TV-presentator José Luiz Datena (foto) over de uitgevaardigde maatregel van het hooggerechtshof STF die burgemeesters en gouverneurs toelaat om ter plaatse beslissingen te nemen over het sociale isolement en de sluiting van de handel om de pandemie onder controle te krijgen.

Volgens Bolsonaro werden zijn beslissingen omtrent de pandemie “in de kiem gesmoord”. Hij gaf ook commentaar over de eventuele opening van een impeachment proces tegen zijn persoon.

“Enkel God haalt mij hier weg. Er bestaat niets concreet tegen mij. Mij met harde hand verwijderen zal niet lukken. Men vindt wat nep nieuws uit, een verhaal, een motief om mij af te zetten. Welke moraal hebben João Doria (gouverneur SP) en Rodrigo Maia (Kamervoorzitter) om over impeachment te praten of om de schuld van dit alles in mijn schoenen te schuiven als het STF mij belet om acties te nemen tegen het coronavirus in deelstaten en gemeentes?” . Datena reageerde niet op deze uitspraak, iets wat hij had moeten doen als journalist.

Het hooggerechtshof nam dit besluit enkel maar om toe te laten dat gouverneurs en burgemeesters zelf ingrijpen indien zij dat nodig vinden en indien de situatie in hun regio dat vereist. Dit betekent echter niet dat de verantwoordelijkheid van de federale regering opgeheven werd, integendeel.

De president ging nog verder: “Ik zou nu op het strand moeten zitten, met een koel biertje in mijn handen. Voor het STF zou ik aan het strand moeten zijn, zo zeiden ze tegen mij. Mijn fout bestaat erin dat hun raad niet opvolgde en tussenkwam in Manaus om hulp te verlenen aan de stervende mensen aldaar”.

Bolsonaro hakte ook stevig in op de gouverneur van São Paulo: “Mijnheer João Doria, als u ook maar een beetje beschaamd bent, geef dan kritiek op het STF dat eender welke actie tegen covid-19 van mijn kant verbood. Het Supremo Tribunal Federal legde mij een verbod op. Geef kritiek op het STF. Indien het hof dat niet zou verboden hebben, dan had ik een ander plan kunnen uitvoeren dan eenvoudigweg alles te sluiten en op reis te gaan naar Miami, en Brazilië zou zich nu in een totaal andere situatie bevonden hebben, daar ben ik zeker van”.

Tijdens het interview zei Bolsonaro ook: “We zijn bezig met een Braziliaanse vaccin”. Datena vroeg: “Waar wordt dat vaccin precies ontwikkeld?” . De president: “Ik heb geen flauw idee”.

In het totaal herhaalde Bolsonaro meer dan 20 keer de leugen dat het STF hem verbood om op te treden tegen covid-19. Datena hoorde het allemaal aan zonder ook maar 1 keer te reageren.

Bron

Foto's: Reproductie TV Band

#Band #JairBolsonaro #JoãoDoria #Coronavirus #COVID19 #RodrigoMaia #STF #BRNieuws #JoséLuizDatena

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page