top of page
  • Observer

Van links naar rechts

PoliticaBrasileira

Gezien het grote aantal politieke partijen in Brazilië (33 volgens Wikipedia) is het geen wonder dat er twijfels bestaan over hun positie in het politieke kamp. Gaat het nu om links? Extreem-links? Centrum? Rechts? Extreem-rechts?

De ideologie is niet altijd duidelijk. Er zijn politieke wetenschappers die het gewoon vragen aan de parlementairen, zowel met betrekking tot zijn of haar eigen partij, als m.b.t. zijn of haar politieke tegenstanders.

Een andere optie bestaat erin om de sociale samenstelling van de partij te analyseren, en het profiel van hun kiezers. Partijen met verkozen ondernemers staan meestal dichter bij rechts; partijen waar meer arbeiders verkozen worden, neigen meer naar links.

Anderen kijken dan weer naar het stemgedrag van de verkozenen in specifieke materiën. Partijen die voorstander zijn van privatiseringen en van verlagingen van de belasting, situeren zich meestal in het centrum of in het rechtse kamp. Zij die in het voordeel stemmen van economische onderwerpen waarin de staat een grotere rol speelt, staan meestal aan de linkerkant.

Verder wordt gekeken naar het gedrag van een partij bij de verkiezingen, met wie er allianties afgesloten worden, of wie de partij financiert. Linkse partijen worden niet zelden gesteund door vakbonden. Anderen, vaak centrum-rechts gepositioneerd, ontvangen donaties van religieuze associaties.

Het grote probleem bestaat erin dat de partijen niet coherent zijn in hun stellingnames, net zoals vele mensen overigens. Politieke wetenschappers creëren dan maar begrippen als centrum-rechts of centrum-links. In beide categorieën bestaan er dan nog afwijkingen: de ene neigt meer naar rechts dan naar het centrum, de andere andersom.

De universiteit van Paraná (UFPR – Universidade Federal do Paraná), meer bepaald het “Laboratório de Partidos Políticos e Sistema Partidários” voerde een onderzoek uit in 2018, net voor de verkiezingscampagne van dat jaar. De resultaten geven de antwoorden weer van de, destijds 35 bestaande partijen. Op dat moment flirtte Jair Bolsonaro nog met de partij Patriota (vandaag is hij geen lid meer van een politieke partij). De UP (Unidade Popular) bestond nog niet. De PRP werd opgenomen in Patriota, de PPL in de PCdoB en de PHS in Podemos. Er waren ook enkele naamswijzigingen: PMDB werd MDB, PPS werd Cidadania en de PR is vandaag PL.

PartidosPoliticos

Kleine fouten kunnen niet uitgesloten worden, maar het onderzoek geeft wel een aardig beeld van het Braziliaanse politieke spectrum.

Opvallend is dat de rechterkant dichter bevolkt is. Dat bemoeilijkt de positionering van de partijen, maar toont ook aan dat de verschillen tussen al die rechtse partijen kleiner zijn dan die van het centrum, of die aan de linkerkant.

Bron

Illustraties: Observatório das Eleições - Agência Brasil

#BRNieuws #JairBolsonaro #Paraná #UFPR

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page