top of page
  • Observer

Van onderwerp veranderen


"Oekraïne nodigt Lula opnieuw uit voor een bezoek aan Kiev om een beter inzicht te krijgen in 'de echte oorzaken' van de oorlog" (Folha de São Paulo).


"De interne uitspraken van Lula weerklinken in het buitenland, die van het buitenland weerklinken in Brazilië" (Estadão).


"Is Lula nu naïef of megalomaan in de buitenlandse politiek" (O Globo).


"Geconfronteerd met een lawine van kritiek blijft Brazilië aandringen op voorstellen voor vrede in Oekraïne" (Reuters).


"Eerlijk gezegd herhaalt Brazilië in dit geval de Russische propaganda zonder naar de feiten te kijken." (John Kirby, coördinator strategische communicatie van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis).


Het ontbreekt niet aan polemiek over de kwestie, nog minder na het bezoek van de Russische kanselier Serguei Lavrov, gisteren in Brasília (foto).


Ricardo Noblat, een ervaren journalist die al vaker bewees dat hij de zaken objectief benadert en kritiek geeft waar nodig, om het even wie de bewoner is van het Palácio da Alvorado op het moment, schrijft het volgende.


"De minister van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira, die gisteren een ontmoeting had met de Russische kanselier Sergey Lavrov, de op één na machtigste man van zijn land, houdt vol dat Brazilië niet afweek van het standpunt dat het bij de Verenigde Naties heeft ingenomen om Rusland te veroordelen voor het binnenvallen van Oekraïne.


Volgens Vieira verdedigde hij samen met Lavrov een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne en een vreedzame oplossing van het conflict. En hij herinnerde aan Lula's recente demonstraties voor het vormen van een groep landen om te bemiddelen bij de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne: 'Het gaat ons om vrede, niet om oorlog", merkte Vieira op.


Dat kan zijn. Maar de minister moet het eens zijn met Lula om niet de indruk te geven dat Brazilië, onder zijn beleid, de neutraliteit opgeeft die het kenmerk is van het buitenlandse beleid. In de vier voorgaande jaren sloot Bolsonaro zich steevast aan bij de Verenigde Staten van Donald Trump.


Door zich nu niet aan te sluiten bij de Verenigde Staten van Joe Biden ontstaat er geen reden om dat wel te doen bij de andere kant. Wanneer Lula beweert dat nocht Putin, noch Zelenskyy een initiatief neemt om de oorlog te stoppen, zorgt hij voor een valse gelijkwaardigheid. Oekraïne werd aangevallen en het is legitiem dat het land zich verdedigt.


Lula is naïef - of doet alsof - door zich in te beelden dat een bemiddeling imperiums in beweging kan brengen. Dat was nog nooit het geval. Een imperium wint of verliest een oorlog. Als een overwinning onmogelijk is, dan wordt er onderhandeld met de tegenstander over een staakt-het-vuren, of ze trekken zich terug. Zo was het ook in Vietnam. In Korea gaf geen van beide partijen het op, tot op vandaag.


China heeft een 36-puntenplan om te bemiddelen over de oorlog in Oekraïne. Als dit nog niet werd uitgevoerd, dan is dat omdat het niet lukte, ofwel omdat het nog te vroeg is. Wat is Lula's plan? Wat is het belang van Brazilië op wereldvlak om een poging tot bemiddeling uit te voeren? Als Lula zo een plan heeft, dan verbergt hij het.


De Verenigde Staten weigeren om Lula in te zetten voor eender welke bemiddeling; zij gebruiken Oekraïne om Rusland af te zwakken. Het gaat om een oorlog tussen imperiums, uitbesteed aan derden. China ontving Lula met alle eerbetoon, maar stelde hem ook niet aan als de grote bemiddelaar. Die aanstelling probeert hij nu los te weken van Rusland.


Er bestaat een uitweg voor de chaos waarin hij terechtkwam, zichzelf bewonderend en denkend dat hij zijn verkiezing enkel aan zichzelf te danken heeft: straks of morgen zal de regering het uitgavenplan voor de komende jaren indienen bij het Parlement. De interne agenda kan hem ertoe dwingen om van onderwerp te veranderen. Af te wachten".


Metrópoles


Foto boven: De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergei Lavrov (links) en van Brazilië, Mauro Vieira (rechts). Foto: Fabio Rodrigues-Pozzebom/Agência Brasil

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page