top of page
  • Observer

Van rechter naar politicus

Moro-Camara

Zelfs onder een verhoogde druk van de oppositie tegen de regering Bolsonaro, wist minister van justitie Sérgio Moro zich goed stand te houden tijdens zijn tweede audiëntie in het parlement, dit m.b.t. de boodschappen tussen de voormalige rechter en procureur Deltan Dallagnol, deels aan het licht gebracht door de website The Intercept. Moro toonde voor het eerst zijn politieke kant, aldus politieke waarnemers.

Na de eerste ondervraging in de Senaat, was het deze keer de beurt aan de volksvertegenwoordigers in de Kamer. De audiëntie was duidelijk veel luidruchtiger maar de minister bewaarde zijn kalmte, behield dezelfde antwoorden als in de Senaat, vermeed bekvechten, trok de echtheid van de fragmenten van de boodschappen, aan het licht gebracht door The Intercept, in twijfel, en gaf tegelijk ook toe dat hij misschien deelnam aan enkele van de dialogen waarvan hij de inhoud minimaliseerde.

Politieke wetenschapper Ricardo Caldas, professor aan de universiteit van Brasília, vindt dat Moro zich veel meer op zijn gemak voelde in de Kamer, omdat hij al eerder al aangevallen werd in de Senaat, en wist wat hem te wachten stond.

De oppositie drong er op aan om de onpartijdigheid van de voormalige rechter in twijfel te trekken, voortdurend wijzend op de uitgelekte boodschappen. PT-volksvertegenwoordigers wilden dat hij een verklaring ondertekent met de toestemming om zijn gesprekken openbaar te maken en om zijn smartphones en computers te overhandigen voor een onderzoek. De minister antwoordde hierop dat hij zijn telefoon reeds ter beschikking stelde van de federale politie vanaf het moment dat het duidelijk was dat zijn apparaat gehackt werd, een maand geleden.

De audiëntie eindigde (met veel tumult) toen Moro besloot om weg te gaan nadat volksvertegenwoordiger Glauber Braga (PSOL) hem bestempelde als een “dief”. Eerder werd de minister al aangevallen door o.m. PT-voorzitster Gleisi Hoffmann die hem vroeg of dat hij rekeningen in het buitenland op zijn naam had. Moro antwoordde hierop door te zeggen: “Dit is te gek om los te lopen. Trouwens, ik ben het niet die onderzocht wordt voor corruptie”, hiermee verwijzend naar het feit dat Gleisi (en haar echtgenoot Paulo Bernardo) een van de parlementairen is die genoemd werd in het Lava Jato onderzoek. Gleisi geniet van parlementaire immuniteit.

Moro werd ook aangevallen met de eis dat de veroordeling van ex-president Lula ongeldig zou verklaard worden. Hij antwoordde: “Dat is een goede vraag. En wie zal Sérgio Cabral, Eduardo Cunha, Renato Duque en alle andere onschuldigen die veroordeeld werden volgens deze website, verdedigen?”

Volgens politieke wetenschapper Marco Antônio Teixeira, professor bij de Stichting Getúlio Vargas, voelde Moro zich veel meer op zijn gemak in de Kamer dan in de Senaat, mede dankzij de protesten in zijn voordeel van verleden zondag, maar ook door de steun van de Bolsonaro aanhangers.

Mensen als Ricardo Caldas en Marco Antônio Teixeira vinden dat Moro er in slaagde om zich te ontdoen van zijn toga en om naar buiten te treden als politicus: “Het lijkt erop dat de onthullingen van The Intercept de vuurdoop vormen van minister Sérgio Moro in de politiek. Wat we zagen in Kamer en Senaat, leek in niets meer op de rechter Moro, maar wel op Sérgio Moro, de politicus”, aldus Caldas.

Columnist Josias de Souza ging nog een stap verder en zegt dat de oppositie, voornamelijk de arbeiderspartij PT bezig is met de aanmaak van een politieke tegenstander met een groot potentieel, een nachtmerrie die het hen moeilijk zal maken om op een bepaald moment te ontwaken. De PT deed alle inspanningen om de minister in verlegenheid te brengen, op een agressieve manier, en zonder eraan te denken dat ze bezig zijn met de schepping van een tegen-kandidaat met een enorm potentieel: “Het Braziliaanse politieke systeem onderging een verrottingsproces, zoals inmiddels bekend. De PT toonde zich onbekwaam om het thema van de moraliteit te verwerken. Door te wijzen op de excessen van Sérgio Moro, wordt de kwelgeest in de ogen van het publiek vergroot. Om het effect van de agressiviteit van de volksvertegenwoordigers te meten, moet men niet naar het parlement gaan, maar wel naar de pubs waar ze samenkomen. De reputatie van de ondervragers van Sérgio Moro is de som van alle scheldwoorden die daar bedacht en uitgesproken worden. Op die manier zal elke aanval op de minister omgevormd worden tot een alternatief bij de volgende verkiezingen”, aldus de columnist.

Bron

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#RenatoDuque #BraziliëNieuwsOnline #JosiasdeSouza #FundaçãoGetúlioVargas #GleisiHoffmann #TheIntercept #PauloBernardo #SergioCabral #EduardoCunha #PT #PSOL #GlauberBraga #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page