top of page
  • Observer

Van slachtoffer naar beklaagde: de omgekeerde wereld


De publiekelijke vrijgave van een boodschap, als een manier om een journaliste te beschermen die zich bedreigd voelde, zal beoordeeld worden door een hogere instantie van het gerecht in São Paulo. De zaak Juliana Dal Piva verdient aandacht. Het was zij die een boodschap kreeg van Frederick Wasseff, de advocaat van de familie Bolsonaro, als reactie op een reeks reportages van haar hand. Juliana maakte de boodschap publiek en werd hiervoor veroordeeld in de 1ste instantie.


Het hooggerechtshof STF sprak vaker dan eens een oordeel uit over de wettelijkheid van de publiekmaking van berichten door de betrokken partijen, mits er sprake is van een evidente motivatie, zoals het publieke belang of een strategie van bescherming. En dat is hier zeker het geval.


De "desambargadores"* van de 4e Kamer voor Privaatrecht in São Paulo zullen zich nu moeten uitspreken over de affaire, een belangrijk oordeel omdat het resultaat een impact heeft op het leven van duizenden professionals, een precedent over de bescherming van het recht op manifestaties en uitspraken van journalisten, of wanneer hij/zij een intimiderende, vrouwonvriendelijke en agressieve boodschap krijgt, de bedreigende inhoud wel of niet mag publiceren.


Dat debat zal gevoerd worden in het kader van een actie voor schadevergoeding wegens bedreiging aan het adres van de journaliste Juliana Dal Piva, tegen de advocaat van de familie Bolsonaro, Frederick Wasseff, die haar eer en professioneel imago aanviel door haar ethiek in twijfel te trekken. Hij schreef ook dit, verwijzend naar China:


"Doe daar maar eens wat je hier doet in uw werk, om te zien wat het geweldige politieke systeem waar jij zo van houdt, met jou zou doen. Ginder zou je gewoon verdwijnen en zouden ze je lichaam niet eens meer vinden".


Die boodschap werd onmiddellijk gestuurd na de publicatie van de podcast "UOL Investiga: A Vida Secreta de Jair" (UOL onderzoekt: het geheime leven van Jair), met opnames van een vroegere schoonzus van Bolsonaro, toegevend dat de ex-president betrokken was in een schema waarbij overheidsgeld weggesluisd werd.


Juliana voelde zich bedreigd en stapte naar het gerecht. Wasseff werd in eerste instantie veroordeeld tot het betalen van een boete van R$ 10.000. De rechter sprak tegelijkertijd ook een veroordeling uit tegen de journaliste omdat ze de boodschap van Wasseff publiek maakte, hierdoor het slachtoffer transformerend tot een beklaagde, de omgekeerde wereld. De rechter oordeelde dat Juliana Dal Piva de privacy van de beklaagde kwetste.


Wil u meer weten over de onthullende details van het onderzoek van de journaliste met betrekking tot het geheime leventje van de voormalige president, lees dat dit artikel (in het Nederlands), een uitvoerige bespreking van het boek "O Negócio do Jair", door haar geschreven.


*In Brazilië is een "embargador" een rechter in een hogere rechtbank, vergelijkbaar met een hof van beroep of een hooggerechtshof. "Embargador" is de titel die wordt gegeven aan een rechter die werkzaam is in een beroepsinstantie. Een "embargador" maakt deel uit van een groep van rechters die aldus bekend staan in de deelstaat rechtbanken en ministers in het Braziliaanse Hooggerechtshof.


Illustratie: Reproductie Twitter

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page