top of page
  • Observer

Veel geld


Jair Bolsonaro

Ex-president Jair Bolsonaro ontving R$ 17,1 miljoen (€ 3.249.000) via overschrijvingen op zijn bankrekening via het instant betaalsysteem Pix, dit tussen 1 januari en 4 juli van dit jaar. Dit werd bekend door een verslag van Coaf (Conselho de Controle de Atividades Financeiras) waarin bleek dat dit bedrag werd overgemaakt door middel van 769.000 transacties in zes maanden tijd.


Het bedrag benadert het totaal van inkomsten en uitgaves die circuleerden op de rekeningen van Bolsonaro in 2023, met name R$ 18.498.532. Een mogelijke uitleg voor deze grote som is de geldinzameling die door zijn aanhangers werd opgestart, dit om de boetes te betalen van de rechtszaken waarin hij betrokken is. Het verslag van Coaf vermeldt ook nog een overschrijving van R$ 3.600 naar Walderice Santos da Conceição, gekend als Wal do Açaí*. Het openbaar ministerie van het Federaal District wijst haar aan als "spookmedewerkster" van Bolsonaro gedurende meer dan 15 jaren.


Ook "Bolsonaro Digital", een bedrijf geregistreerd op de naam van de familie Bolsonaro, wordt vermeld in het verslag. De aandeelhouders zijn de ex-president en zijn zonen Carlos, Eduardo en Flávio.


De bank registraties van Coaf wijzen uit dat een deel van het ingezamelde geld belegd werd in financiële toepassingen. Bolsonaro zelf vermijdt het om te praten over de inzameling. Onlangs zei hij wel dat er genoeg werd verzameld om de gerechtelijke boetes te betalen: "De schenkers maakten bedragen over tussen R$ 2 en R$ 22, volkomen vrijwillig". Hij beloofde ook dat hij later het totaal zou bekend maken.


Vanwaar komt al dat geld?


Volgens het Coaf rapport stortten 18 mensen - advokaten, zakenlui, militairen, landbouwers en studenten bedragen tussen R$ 5.000 en R$ 20.000 op de rekening van de ex-president. Daarnaast worden ook drie bedrijven vermeld. Een van die bedrijven deed 62 overschrijvingen met een totaal van R$ 9.600. De rest van de schenkers maakte kleinere bedragen over.


De campagne om geld in te zamelen voor Bolsonaro begon na het oordeel van het kieshof TSE waarbij hij onverkiesbaar werd verklaard. Vooral parlementariërs van zijn partij, de PL, vormden de drijvende kracht.


Enkele schenkers kwamen er openlijk voor uit en vermeldden het overgeschreven bedrag. Een van hen is Fabrício Queiroz, ex-raadgever van Flávio Bolsonaro en onderzocht in de "rachadinha" affaire. Hij stuurde R$ 10 naar de ex-president.


*Wal do Açaí


De eerste geruchten over Wal verschenen in het dagblad Folha de São Paulo, in 2018. De krant meldde toen dat de ex-raadgeefster een açaí verkoopspunt uitbaat, in dezelfde straat waar de toenmalige volksvertegenwoordiger Jair Bolsonaro een zomerverblijf bezit, in de historische wijk Mambucaba, een deel van het district Angra dos Reis. Volgens lokale inwoners, werkte Wal ook in het huis van Bolsonaro dat zij onderhield. Haar echtgenoot Edenilson was de huisbewaarder.


Bolsonaro gaf toen geen details vrij over de bezigheden van zijn beschermeling: “Zij rapporteerde eender welk probleem in de regio aan mij of aan mijn kabinetschef. Maar dat is geen constante bezigheid. Loopt zij dan rond in de straten? Neen, zij leest kranten, blijft op de hoogte van de lokale gebeurtenissen”. De krant vroeg toen aan Bolsonaro om enkele voorbeelden te geven van het werk van zijn raadgeefster, betaald met overheidsgeld. Bolsonaro: “Wacht even, zij heeft voornamelijk contact met de kabinetschef. Hoe zou ik dat nu weten? Als ik iedere dag contact moet hebben met mijn 15 medewerkers, dan kan ik zelf niet meer werken”.


Later gaf hij toe dat Wal werkte in de açaí winkel op het moment van het bezoek van de Folha reporters. In augustus van dat jaar trokken zij naar Angra dos Reis, op een tijdstip dat de raadgeefster verondersteld werd om voor Bolsonaro te werken in zijn hoedanigheid als parlementair. De reporters kochten een portie açaí bij haar en dronken een fruitsapje. Bolsonaro verklaarde de dag nadien dat Wal in het winkeltje werkte op haar vrije dagen. Na een tweede bezoek van de journalisten nam zij ontslag als raadgeefster. Het register van de Kamer wijst uit dat de vrouw al 15 jaren op de loonlijst stond van het parlement in Brasília.


De Folha de São Paulo toonde ook aan dat er geen relevante praktijken werden uitgevoerd door Bolsonaro met betrekking op het district Angra dos Reis in de Kamer. Hij haalde er ook erg weinig stemmen.


Estadão


Foto:Tânia Rêgo/Agência Brasil

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page