top of page
  • Observer

Venezolaanse vluchtelingen

Roirama-Venezuela

Suely Campos, gouverneur van de noordelijke deelstaat Roirama, liet gisteren weten dat ze een verzoek indiende bij het hoogste gerechtshof (STF) om de regering te verplichten om de grens tussen Brazilië en Venezuela te sluiten, op zijn minst tijdelijk.

In een nota, uitgegeven door de gouverneur, staat te lezen dat het verzoek gericht is op een vermindering op de impact van de massale migratie en op de bescherming van de inwoners van Roirama.

Gegevens van Conare (Comitê Nacional para os Refugiados) maken duidelijk dat de Venezolanen de meerderheid vormen van vluchtelingen die hun heil zoeken in Brazilië. In totaal gaat het momenteel om 86.000 aanvragen in analyse, waarvan 28.000 Venezolanen, ongeveer 1/3.

Het Braziliaanse ministerie van justitie wijdt de stijging van het aantal aanvragen door Venezolanen aan de politieke en economische crisis in eigen land, en aan het feit dat de Braziliaanse regering nog niets deed aan de bepaling van de behandeling van vluchtelingen die de grens van Brazilië oversteken.

Gouverneur Suely Campos liet ook weten dat er sinds het einde van februari ongeveer 20.000 Venezolanen Brazilië binnenkwamen, via de grens tussen beide landen in Roirama. Zij wijst op ernstige veiligheidsproblemen, een stijging van de misdaadcijfers, drugs- en wapenhandel. Daarnaast is er de kwestie van opvang in de hospitalen van de deelstaat die steeg met maar liefst 3.000 % met o.m. de terugkeer van de mazelen, een ziekte die feitelijk uitgeroeid was in Brazilië.

President Temer zei eerder dit jaar dat hij geen grenzen wil sluiten, ook al voorziet hij een uitbreiding van het vluchtelingenprobleem naar andere Braziliaanse deelstaten. Hij beloofde alvast een verdubbeling van het aantal militairen aan de grens en de installatie van een veldhospitaal om aan de noden van de vluchtelingen te voldoen.

Brazilië staat op de tweede plaats van landen waar Venezolaanse vluchtelingen naartoe trekken. In eigen land kijken ze aan tegen lege winkelrekken, een enorm gebrek aan geneesmiddelen en voedingswaren, en een hyperinflatie die dit jaar naar verwachting zal oplopen tot 13.000 %.

Colombia deelt 2.200 km grenzen met Venezuela en kreeg al meer dan een half miljoen Venezolaanse vluchtelingen te verwerken sinds 2014.

Lees ook dit interview met Lester Toledo, gepubliceerd op de website van Mondiaal Nieuws in januari van dit jaar.

Foto: Agência Brasil

#NieuwsBrazilië #SuelyCampos #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #Roirama #Conare

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page