top of page
  • Observer

Venezolaanse vluchtelingen aangevallen

Venezuelanos-01

Groepen Brazilianen gooiden gisteren stenen in de richting van Venezolaanse vluchtelingen en staken hun kampen in brand, in Pacaraima, deelstaat Roirama, aan de grens met het buurland. Een overval, gepleegd door Venezolanen op een handelaar, gaf aanleiding tot het conflict.

Leden van de aanwezige Braziliaanse strijdkrachten en enkele internationale NGO’s zeggen dat het geweld losbarstte na een protestoptocht door de lokale bewoners. Die zeggen dat een handelaar overvallen werd door een groep vluchtelingen die R$ 23.000 van hem roofden en hem mishandelden. De handelaar werd opgenomen in een hospitaal.

Venezuelanos-03

De protestanten groepeerden zich en begonnen Venezolanen te achtervolgen. Een van hun tenten werd platgereden door een tractor. Anderen wierpen met stenen naar de vluchtelingen die op de vlucht sloegen in de richting van de grens met Venezuela. De protesterende Brazilianen werden er op waarschuwingsschoten ontvangen, afgevuurd door de Venezolaanse grenswacht. Enkele Venezolanen begonnen auto’s van Brazilianen te vernielen, uit wraak.

Venezuelanos-02

Door de enorme economische en politieke crisis hebben honderdduizenden Venezolanen hun land verlaten; het grootste deel vertrok naar Colombia en Equador. Tussen 2017 en 2018 staken meer dan 120.000 Venezolanen de grens over naar Brazilië. De helft van hen is inmiddels alweer vertrokken. De Braziliaanse regering meldde in juli dat er nog 4.000 vluchtelingen in Roirama verbleven. De crisis leidde ertoe dat de regering van de deelstaat de grens wilde afsluiten, maar dat ketste af op een weigering van de federale regering. De regering van Roirama stuurt alvast meer politiemannen naar de regio.

Foto's: Marcelo Camargo - Agência Brasil - Reproductie G1

#Pacaraima #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #Roirama #Equador #Colombia

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page