top of page
  • Observer

Venezuela, en Brazilië

Araujo-Maduro

De reis van Ernesto Araújo (foto boven links), minister van BZ, naar de USA, zorgde voor kopbrekens bij de Braziliaanse generaals. Araújo ontmoette gisteren staatssecretaris Mike Pompeo en veiligheidsadviseur John Bolton, net diegenen die dichtbij Donald Trump staan en er nogal radicale ideeën op na houden als het er om gaat om de regering van Nicolas Maduro (in buurland Venezuela) omver te werpen. Een en ander zou passen in de strategie van de komende kiescampagne in de Verenigde Staten.

De spanning liep erg op vandaag in Venezuela, dit terwijl de Braziliaanse generaals absoluut tegen een mogelijke gewapende interventie zijn. Araújo leunt meer aan bij de positie die door Trump en zijn vrienden ingenomen wordt.

De toestanden van vandaag zouden een excuus kunnen vormen voor de radicale Amerikanen om tussen te komen. De Braziliaanse generaals zien een dergelijke ingreep “om bloedvergieten te vermijden” absoluut niet zitten.

Omwille van die houding staat vicepresident Hamilton Mourão onder druk van de “Olavettes” (radicale aanhangers van de extreemrechtse goeroe Olavo de Carvalho) en wordt voortdurend door hen aangevallen, niet in het minst door Carlos, de zoon van Bolsonaro. Ook de minister-chef van het secretariaat van de regering, generaal Santos Cruz, staat in de vuurlijn van de ‘Bolsominions’. De generaal uitte al eerder publiekelijk dat hij tegen een interventie is in het buurland en zei onlangs dat het geen enkele zin heeft dat Brazilië naar Venezuela zou trekken voor een vredesmissie.

Ondertussen:

Eduardo Bolsonaro zegt dat hij supportert voor de val van Nicolas Maduro.

Generaal Augusto Heleno zegt dat de zelfverklaarde president van Venezuela Guaidó (nog) niet kan rekenen op de steun van de hogere officieren in het Venezolaanse leger.

De Braziliaanse pers heeft het over een “komende burgeroorlog” in het buurland.

De krant Folha meldt dat 25 Venezolaanse militairen politiek asiel aanvroegen in de Braziliaanse ambassade.

President Bolsonaro zegt dat hij solidair is met de Venezolaanse bevolking.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil / Twitter

#HamiltonMourão #CarlosBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #JohnBolton #ErnestoAraújo #CarlosAlbertodosSantosCruz #DonaldTrump #MikePompeo #JairBolsonaro #JuanGuaidó #EduardoBolsonaro #NicolasMaduro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page