top of page
  • Observer

Vera Lúcia geeft gezouten commentaar

Vera-Lucia

Vera Lúcia Pereira da Silva Salgado (50) werd geboren in Pernambuco maar verhuisde op haar elfde naar Aracaju, de hoofdstad van de kleine deelstaat Sergipe. Zij werkte vanaf haar veertiende o.m. als dienster en poetsvrouw. Op haar negentiende vond ze een baan in een schoenenfabriek en was daar dat ze kennismaakte met de vakbond en actief werd als militante. Ze werd lid van de PT in de late jaren tachtig maar werd uit de partij gezet in 1992. Twee jaar later was zij een van de oprichters van de kleine communistische partij PSTU (Partido Socialista dos Trabalhadores Unificado). Vera Lúcia studeerde ook politieke wetenschappen. Zij werd aangeduid door haar partij als presidentskandidate. Zij stond een interview toe aan de krant O Globo.

Hoe ziet u de fragmentatie van links bij deze verkiezingen?

“De linkse partijen zijn verenigd onder de vleugels van de arbeiderspartij PT. Zij hebben verschillende kandidaten maar een gemeenschappelijk doel, de campagne “Lula Livre”. Er is geen verschil tussen hun projecten. Guilherme Boulos (PSOL) wil een volksraadpleging houden waarbij de arbeiders moeten beslissen of ze hervormingen van Temer willen behouden of niet. In hoeverre zal dit het leven van de arbeiders veranderen? Wij passen niet in dit verhaal. De PSTU is socialistisch en revolutionair. Wij verdedigen alleen de arbeidende klasse”.

Wat vindt u van het idee dat ex-president Lula een “politiek vervolgde” is?

“Lula zit in de gevangenis omdat hij beschuldigd is van corruptie, en veroordeeld werd. Hij oogst wat hij zaait. Lula heeft de arbeiders op een grove manier bedrogen. De crisis en de werkloosheid zijn het gevolg van zijn regering, die van Dilma en ook van de PSDB”.

U verdedigt een socialistische revolutie? Hoe denkt u dat te doen?

“De eerste stap bestaat erin om alle arbeiders te verzamelen en om alle hervormingen te annuleren: het uitgave plafond, wijzigingen van de arbeidswetgeving en uitbestedingen. Ten tweede het niet betalen van de publieke schulden en het verbieden van het terugsturen van winsten door de grote multinationals naar het buitenland. Ten derde de uitvoering van grondige landbouwhervormingen op gronden die er nu ongebruikt bij liggen. Vandaag zijn ondernemers die de productie in handen hebben. Er moet een einde komen aan privé eigendommen opdat we ze zouden kunnen socialiseren. Ik verdedig de onteigening van de honderd grootste ondernemingen van het land, van het bankwezen, het annuleren van de concessies van havens en luchthavens en geprivatiseerde bedrijven zoals Vale, zonder schadevergoedingen uit te keren. Havens en luchthavens moeten terug gecontroleerd worden door de overheid. Eens dat werkelijkheid wordt, dan kunnen we de werktijden inkorten en een plan van openbare werken lanceren om de werkloosheid aan te pakken”.

Betekent dat geen vlucht van investeerders die tot een economische chaos kan leiden?

“Bankiers en ondernemers mogen vertrekken. We hebben hen niet nodig. Vandaag zijn er honderd grote ondernemingen die ongeveer 70% van de rijkdom in handen hebben. Dat moet terug in de handen van de staat komen. Wat wij voorstellen is een puur socialistische staat. Die kan niet bestaan zonder democratische arbeid. De werkers moeten de beslissingen nemen. De maatschappij waar we nu in leven is een democratie voor de rijken. Voor de armen is het een dictatuur”.

Heeft dit project van “socialistische revolutie” voldoende steun bij de bevolking?

“Onze aanhangers denken dat het moeilijk zal zijn om dit in te planten, maar het is geen utopie. Hoe kan de PSTU zijn programma bekendmaken bij de bevolking van dit uitgestrekte land als we hooguit 1 minuut zendtijd krijgen op de televisie voor de verkiezingen? En deze keer zullen we het moeten doen met slechts 7 seconden”.

Bolsonaro krijgt 8 seconden en toch staat hij bovenaan in de peilingen, in het scenario zonder Lula…

“Bolsonaro kan bogen op zeven mandaten als volksvertegenwoordiger. Hij is miljonair. Dergelijke heren kennen de moeilijkheden niet waar wij mee te maken hebben”.

Denkt u dat u een kans maakt?

“Ik zeg niet dat het onmogelijk is. Maar zelfs als het zou lukken, dan zou dat de problemen van het vaderland niet oplossen. De arbeiders moeten zich verenigen”.

Foto: YouTube

#BraziliëNieuwsOnline #PSTU #JairBolsonaro #VeraLúcia #PT #Lula #OGlobo #DilmaRousseff #GuilhermeBoulos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page