top of page
  • Observer

Vergiftigde polarisatie


Enkele weken geleden kwamen de resultaten van een studie - uitgevoerd door Edelman Trust Barometer - aan het licht, waaruit bleek dat 78% van de Brazilianen er van overtuigd zijn dat het land nu meer verdeeld is dan ooit tevoren, en dat het risico dat die polarisatie ernstige vormen zal aannemen, groot is. Dat percentage is hoger dan het globale gemiddelde van 53%.


De peiling werd vorig jaar gerealiseerd in november, waarbij 28.000 mensen ondervraagd werden in 28 landen. In Brazilië ging het om ongeveer 1.150 personen. De ondervraagden wezen acht andere landen aan met het risico op een ernstige verdeeldheid: Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Japan, Italië, Mexico, Zuid Korea, Nederland en Duitsland. Argentinië, Colombia, de Verenigde Staten, Zuid Afrika, Spanje en Zwitserland werden geciteerd als landen waar die ernstige polarisatie al een feit is. Het volledige rapport (PDF) kan u hier raadplegen.


Volksvertegenwoordiger Otoni de Paula (MDB) zegt hier het volgende over:


"Bij een politieke polarisatie bespreken we verschillende ideeën en voeren er een debat over, altijd onpersoonlijk, alhoewel er vaak overdreven wordt in een oververhit debat. In een situatie waarin de polarisatie ernstig vergiftigd is, verdwijnt een zinvol debat over ideeën naar de achtergrond, om plaats te ruimen voor oppervlakkig gekibbel met een degradatie van karakters.


Ik zal een voorbeeld geven: in de giftige polarisatie gaan we ervan uit dat de waarheid, de wil om goed te doen, kortom het deugdzame, tot mijn groep behoort, vandaar dat ik me gekwalificeerd voel om een ​​promotor te zijn van de deconstructie van de karakterreputatie van mijn politieke tegenstander voor het simpele feit dat ik me kan voorstellen dat hij werkelijk in dienst staat van het kwaad.


In werkelijkheid bestaan er deugden en ondeugden aan beide zijden. Als er corruptie bestaat bij links, dan is die ook te vinden bij rechts. Als er dieven zijn bij de PT, dan bestaan die ook in de PL of zelfs in mijn partij, de MDB, zoals er ook overal correcte en eerlijke mensen bestaan.


Eerlijkheid of corruptie zijn geen privileges van slechts een kant van de politieke medaille. Partijen of instellingen zijn niet corrupt of eerlijk, maar wel sommigen die er deel van uitmaken".


Ondanks de wijze woorden van deze federale afgevaardigde, blijven beide zijden elkaar bestoken met uitspraken of berichten die gretig overgenomen worden op de sociale media, niet zelden voorafgegaan door titels als "Bomba!", "Bomba Atômica!", "Urgente!", "A casa caiu!" (het huis stort in elkaar), "Atenção!" e.d. meer. Vaak wordt er een loopje genomen met de waarheid, of wordt het allemaal flink aangedikt om meer effect te scoren, inclusief een bewerkte afbeelding of karikatuur.


Lula zei deze week dat een villa van het voormalig presidentiële hulpje, adjudant Mauro Cid, geschat op een waarde van R$ 8,5 miljoen, eigenlijk van Bolsonaro is: "Zonet werd een villa ontdekt t.w.v. 8 miljoen in Californië. Dit is zeker niet van de assistent van de president, maar wel heel zeker van de kampioen van onenigheid, ontwetendheid en van ontkenning".


De familie van de militair bezit een trust (Cid Family Trust) in de VS, eigenaar van de woning in kwestie. Het mechanisme van de trust laat toe dat de eigenaars de woning laten beheren door iemand van hun vertrouwen. Op dit moment wordt de villa bewoond door een broer van Mauro Cid. Volgens het portaal Último Segundo, bezit Cid nog andere woningen in de Verenigde Staten.


Lula aanhangers vlogen op het nieuws als een hond op een worst en zorgden voor een snelle verspreiding: "Bolsonaro bezit miljoenenvilla's in de VS!" e.d. meer.


De ex-president liet zich niet onbetuigd en publiceerde een video waarin hij aankondigde dat hij Lula gerechtelijk zal vervolgen voor zijn uitspraak, alsmede een andere waarin Lula de ex-president verantwoordelijk stelde voor "300 miljoen" doden van een totaal van "700 miljoen" slachtoffers van de covid-19 pandemie. Brazilië heeft 205 miljoen inwoners. Bolsonaro: "Dat zijn absurde cijfers, maar ze kwetsen mijn eer".


Ook die video werd meteen gedeeld door bolsonaristen op de sociale netwerken, die flink inhakten op Lula's blunder. Vermenigvuldig dit alles met enkele tientallen andere, wel of niet verzonnen berichten, om een idee te krijgen van de bagger die via het internet verspreid wordt. Het wetsvoorstel Fake News zou op die manier zelfs als een barmhartigheid kunnen beschouwd worden.


Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar het is duidelijk dat de verdeeldheid aangewakkerd wordt door hen die verondersteld worden om het land te verenigen, trouwens een belofte van Lula tijdens zijn campagne.


Er is erg veel werk aan de winkel in Brazilië. Sommigen vragen zich af of het niet beter zou zijn dat Lula op rust gaat en de zaken overlaat aan een gematigde, discrete en verstandige leider, iemand zoals vicepresident Geraldo Alckmin. Zoals het er nu uitziet, zal dit niet gebeuren, en krijgen de ondervraagden in de enquete van Edelman Trust Barometer gelijk.


God bless Brazil.


Poder360 - O Dia - Estado de Minas


Foto's: Reproductie Twitter

10 weergaven0 opmerkingen
bottom of page