top of page
  • Observer

Verkeerde president op verkeerde plaats, op verkeerd moment

BolsoFlag

President Bolsonaro verkondigde dat de uitbraak van het coronavirus veroorzaakt werd door China om er nadien financieel profijt uit te halen, aldus columnist Tales Faria van UOL Notícias. Het machiavellistische plan zou erin bestaan om het virus te verspreiden over gans de wereld om de olieprijzen en die van de commodity’s te laten kelderen, om goedkope aandelen te kopen en om op die manier miljarden dollars winst te boeken.

Is Bolsonaro krankzinnig geworden?

Het antwoord luidt: Indien ja, dan is dit niet van vandaag.

Paranoia

Toen hij nog volksvertegenwoordiger was, keek hij het chassis van zijn wagen na vooraleer in te stappen, er kon wel eens iemand een bom geplaatst hebben. Ooit belette hij dat collega – en arts – Jandira Feghali (PCdoB) zijn zoon Flávio te hulp schoot die onwel werd, enkel omdat hij de mogelijkheid overwoog dat zij van de gelegenheid zou gebruikmaken om zijn zoon te vergiftigen.

Bolsonaro vermoedde ook dat zijn vicepresident Hamilton Mourão hun gesprekken opnam in het Palácio da Alvorada, en dat zijn voormalige en net overleden (aan een hartaanval) minister Gustavo Bebianno het brein was van de aanslag die op hem gepleegd werd in Juiz de Fora, tijdens de kiescampagne.

Wantrouwen vormt een van de belangrijkste karaktereigenschappen van de president. Hierdoor vertrouwt hij niemand in zijn intieme kringen, en trapt in de val van eender welk samenzweringscomplot dat hij mogelijk acht. In het geval van China gaat het om een oud zeer: het gaat hier over “een harteloos land”, zoals hij duidelijk maakte tijdens zijn campagne. In die tijd zei hij dat hij Chinese investeringen in Brazilië ging beperken: “Zij willen niets kopen van Brazilië, zij willen Brazilië kopen”, zo klonk het toen. Ex-president Michel Temer was de eerste om Bolsonaro erop te wijzen dat hij beter geen confrontatie aanging met een commerciële partner die, enkel al in 2019, voor 52 miljard dollars basisproducten aankocht in Brazilië.

Bolsonaro ziet overal vijanden waarmee hij zichzelf voedt. Zonder die vijanden loopt zijn ballon leeg. De president heeft tegenstanders nodig om te overleven, zij verrechtvaardigen zijn bestaan, zijn vervoeringen en zijn nederlagen. De nieuwe vijand is een virus van ongeveer 100 nanometer, geschapen door harteloze mensen, een vijand die gedoemd is om te verliezen. Het volstaat om hem te negeren.

Een vertaling van “Terá Bolsonaro enlouquecido?“, geschreven door journaliste Thais Oyama (dezelfde van het boek “Tormenta – o governo Bolsonaro: crises, intrigas e segredos”).

Panelaço

Gisterenavond vond er in diverse Braziliaanse steden een “panelaço” (manier van protesteren door tegen pannen te slaan vanuit gebouwen en terrassen) tegen president Bolsonaro, in São Paulo, Rio de Janeiro, Distrito Federal, Belo Horizonte en in Recife. De mensen riepen ook slogans zoals “Weg met Bolsonaro”.

De protesten waren het gevolg van de uitspraken van de president die de pandemie omschreef als een “hysterie”, en zei dat de preventieve acties van de gouverneurs in de deelstaten tegen de verspreiding van het coronavirus, schade toebrengen aan de economie.

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#GustavoBebianno #HamiltonMourão #BraziliëNieuwsOnline #FlávioDino #JandiraFeghali #JairBolsonaro #Coronavirus #MichelTemer #COVID19 #ThaisOyama

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page