top of page
  • Observer

Verkiezingen of heilige oorlog?

DomOrlando

De presidentiële wedloop van 2022 voldoet aan alle verwachtingen, zelfs aan de meest duistere, met name dat het record aan vuile steekspellen in de recente geschiedenis van Brazilië zou gebroken worden. Zelfs de vrijheid van godsdienst en de bijbehorende rituelen, gegarandeerd door de grondwet, worden niet meer gerespecteerd.

Het vormt een heuse uitdaging voor eender welke burger om zich een episode te herinneren die een gelijkenis vertoont met de manier waarop de jaarlijkse bedevaart naar de basiliek van Aparecedia (SP) eindigde, met een groep radicale bolsonaristen die meenden gebruik te maken van het religieuze hoogtepunt om lof te brengen aan president Bolsonaro – die er aanwezig was op 12 oktober, de dag van de patroonheilige van Brazilië, niet om zijn christelijke waardes te bevestigen, maar om het geloof van miljoenen katholieken te gebruiken als politiek wapen.

Die betreurenswaardige episode was tot nu toe het ernstigste geval van een escalatie van misbruik, gebrek aan respect en domheid van Bolsonaro-fanaten die, om religieuze waarden te verdedigen, feitelijk het geloof van anderen belasterden. Dezelfden die tegenstanders ervan beschuldigen een bedreiging voor religie te vormen en de sluiting van kerken en tempels te steunen, zijn degenen die in de praktijk anderen het recht op de uiting van hun geloof ontnemen.

Katholieke priesters werden lastig gevallen tijdens hun preken. Zelfs kardinaal Dom Odilo Cherer werd aangevallen op de sociale media nadat hij een zinspeling maakte op de toename van gevallen van religieus geweld. Hij twitterde: “Ook na de verkiezingen blijft het geloof in God bestaan, evenals morele waardes, gerechtigheid, broederschap, vriendschap en familie”, en vroeg: “Is het de moeite waard om dit allemaal op spel te zetten in het midden van een politieke strijd?”.

Het was na deze boodschap van vrede dat de bruinhemden van Bolsonaro, onverschillig voor rede en empathie, begonnen met het lanceren van aanvallen op Dom Odilo via de sociale netwerken, hem linkend aan communisme, een “linkse agenda” en aan het “verdedigen van abortus”. Het ging zover dat men de rode kleur van zijn kazuifel, gedragen door kardinalen, een symbool van bloed en bereidheid voor het martelaarschap, in twijfel begon te trekken en linkte aan het rood van de arbeiderspartij. Het is absurd dat de kardinaal zich verplicht zag om zelfs dat te weerleggen.

Dom Odilo deed hetzelfde na de bewering dat hij voor abortus zou zijn: “Ik schreef meerdere artikels tegen abortus waarin mijn positie duidelijk werd gemaakt”. Een kleine zoektocht in de archieven van Braziliaanse kranten kan dat bevestigen.

Maar de waarheid werd irrelevant in deze campagne. Voor de radicale bolsonaristen staat het vast: indien kandidaat Luiz Inácio Lula de Silva verkozen wordt, zullen de katholieken vervolgd worden, naar het voorbeeld van dictator Daniel Ortega in Nicaragua, die door de leider van de PT behandeld wordt als een “kameraad”. Lula is inderdaad niet geneigd om de tirannie van Ortega of van eender welke andere Latijns-Amerikaanse leider te veroordelen, maar hij liet nooit merken dat hij van plan zou zijn om cristelijke of andere gelovigen te vervolgen.

De aanvallen van de radicale bolsonaristen blijft niet beperkt tot het religieuze feest in Aparecida.

In Umuarama (Paraná) publiceerde een verslagen kandidate (Flávia van Umuarama News) van de partij van Bolsonaro (PL) als volksvertegenwoordiger, een video op de sociale media waarin ze de priester Luiz Cézar Bento van het bisdom Umuarama omschrijft als een “priester van Satan”. U ziet het mens hieronder razend tekeer gaan.


Mais uma apoiadora de Bolsonaro promove ataques contra um padre católico. Desta vez, a campanha contra um religioso acontece em Umuarama, no Paraná. pic.twitter.com/KWCbUTRn3C — William De Lucca (@delucca) October 18, 2022

In Jacareí, in het binnenland van São Paulo, werd een priester aangevallen toen hij een mis opdroeg en daarbij herinnerde aan de moord op het linkse raadslid Marielle Franco, in 2018 in Rio de Janeiro, een misdaad die tot op vandaag niet volledig opgehelderd werd.

AtaquesIgrejas

Een andere aanval in een andere kerk ziet u in de video hieronder.


BOLSONARISMO pic.twitter.com/AtqPngd48Y — Milton Ribeiro 🚩 (@ribeirotrilhas) October 20, 2022

Het is zover gekomen dat sommigen ervoor waarschuwen dat bolsonaristen, verkleed als PT-militanten met de rode ster en het nummer 13 (kiesnummer Lula), kerken kunnen binnenvallen om links ervan te kunnen beschuldigen dat ze kerken en tempels willen sluiten.

Nog 10 dagen te gaan…

Foto boven: Aartsbisschop Dom Orlando Brandes in de basiliek van Aparecida: “Pátria amada não pode ser pátria armada” (bemind vaderland mag niet hetzelfde zijn als bewapend vaderland).

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Thiago Leon/Santuário Nacional - Reproductie Twitter

#Umuarama #SãoPaulo #Jacareí #DanielOrtega #Nicaragua #DomOdiloScherer #JairBolsonaro #NossaSenhoraAparecida #PT #DomOrlandoBrandes #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page