top of page
  • Observer

Verontrustend

HaddadLulaBol

Dat de voorafgaandelijke peilingen aan de presidentsverkiezing niet 100% betrouwbaar zijn, is geen nieuws meer. Het verschil tussen de resultaten in de onderzoeken, uitgevoerd voor de eerste kiesronde, en de werkelijke uitslag, was niet gering, vooral in het geval van kandidaat Jair Bolsonaro die veel meer stemmen kreeg dan voorspeld werd. Daardoor werd een overwinning van Lula in die eerste ronde, onmogelijk.

Gisteren verscheen de uitslag van een Ipec peiling, in opdracht van media gigant O Globo. Niet echt iets nieuws onder de zon, behalve de verontrustende vaststelling dat drie op vier kiezers zeggen dat de kans groot is dat ze hun stem zullen geven aan een kandidaat opdat de tegenstrever het niet zou halen.

Met andere woorden, en gezien ook deze keer Lula het hoogste aantal intentiestemmen haalt, kan men ervan uitgaan dat velen op de PT-leider stemmen omdat ze Bolsonaro niet meer willen, en niet omdat het regeringsprogramma van Lula beter is, zijn partij meer betrouwbaar, of omdat Lula blauwe ogen heeft. Het is een film die de Brazilianen al eens gezien hebben.

Voor 46% van de Braziliaanse kiezers is het heel waarschijnlijk dat ze op ex-president Lula gaan stemmen om te voorkomen dat president Bolsonaro herkozen wordt. Het percentage van het omgekeerde, met name van de kiezers die op Bolsonaro stemmen omdat ze Lula niet meer terug willen, is 33%.

32% zegt dat de kans heel groot is dat ze op Lula zullen stemmen, 14% spreekt over een grote kans. 29% zegt dat de kans om op Bolsonaro te stemmen erg hoog is, en 12% zeggen dat die kans groot is.

Het gaat in Brazilië (al jaren) niet meer om de beste kandidaat, maar wel om de minst slechtste, en dat is verontrustend.

Bron

Foto: Isac Nóbrega/PR - Fotos Públicas/Ricardo Stuckert

#JairBolsonaro #Ipec #Lula #OGlobo #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page