top of page
  • Observer

Verontschuldiging aan Lula

Lula-Marisa

Jerusa Viecili, een van de procureurs in het Lava Jato onderzoek, bood haar verontschuldigingen aan bij ex-president Lula, voor de ironische uitlatingen die zij deed tegenover haar collega’s, m.b.t. het overlijden van Dona Marisa in februari 2017: “Ik maakte een fout. Mijn geweten gebiedt me het juiste te doen: verontschuldigingen aanbieden aan de getroffen persoon, ex-president Lula”, zo publiceerde zij via Twitter.

De uitlatingen raakten bekend omdat ze deel uitmaken van de boodschappen die de procureurs onder elkaar uitwisselden, boodschappen die gehackt werden en gepubliceerd door o.m. The Intercept. Diverse van die boodschappen tonen aan dat leden van het onderzoeksteam de spot dreven met het overlijden, later ook met de verzoeken van de ex-president om de begrafenissen bij te wonen van andere familieleden.

Tot op vandaag zeggen de procureurs dat zij de authenticiteit van de gepubliceerde boodschappen niet herkennen, en dat ze twijfels hebben of die boodschappen al dan niet gewijzigd werden voor publicatie. Er bestaat nochtans geen enkele aanwijzing dat er met die boodschappen geknoeid werd.

Nadat de procureur zich verontschuldigde, publiceerde zij een andere tweet om te zeggen dat de erkenning van het fragment waarin zij het had over het overlijden van Dona Marisa, niet betekent dat zij alle andere fragmenten waarin haar naam betrokken is, erkent: “Het herkennen van een enkele boodschap wil niet zeggen dat ik al de andere herken. De fragmenten zijn de vrucht van een misdaad, werden uit hun context gehaald of op een foute manier voorgesteld om valse beschuldigingen te genereren”, en: “De Lava Jato procureurs ontkenden nooit dat er mogelijk echte boodschappen bij zijn, temeer omdat ze effectief gehackt werden. Het is echter niet mogelijk om te weten hoeveel er echt zijn, omdat het onmogelijk is om 1 miljoen boodschappen uit 5 intense jaren te herinneren”.

De boodschap in kwestie was een antwoord op het nieuws dat Dona Marisa overleden was. Jerusa Viecili schreef: “Querem que eu fique pro enterro?”, gevolgd door een smiley (😬). (Wil je dat ik blijf voor de begrafenis?)

Een ander gesprek ging over het overlijden van Lula’s kleinzoon Arthur, in maart van dit jaar. Viecili deelde het nieuws en schreef erbij: “Maak je klaar voor een nieuwe soap, naar de begrafenis gaan”. Een andere antwoordde: “Putz… temidden van het carnaval”.

Lula reageerde (terecht) met grote verontwaardiging op het nieuws en stuurde een nota naar UOL (die het nieuws publiceerde), zeggende dat de procureurs “de overlijdens van zijn familieleden belachelijk maakten, zelfs op een onmenselijke manier”. Hij zei ook dat dit nieuws een van de meest trieste momenten was sinds hij opgesloten werd, en dat hij zich nooit had kunnen inbeelden “dat de haat tegen zijn persoon dergelijk niveau zou halen”.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

#MarisaLetícia #UOL #BraziliëNieuwsOnline #TheIntercept #Lula

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page