top of page
  • Observer

Veroordeling Palocci bevestigd

De 4de instantie van het regionaal gerecht in Porto Alegre bevestigde deze week de veroordeling en opgelegde straf (door rechter Sérgio Moro) van voormalig minister Antonio Palocci (PT), een opsluiting van 12 jaren, 2 maanden en 20 dagen, wegens corruptie. De beslissing van dit hof wordt algemeen als een voorloper beschouwd van datgene wat ex-president Lula te wachten staat, eveneens veroordeeld door Moro.

Palocci werd veroordeeld op 26 juni van dit jaar, Lula op 12 juli.

Lula is op dit moment onderweg met zijn “karavaan” door het noordoosten van het land in een poging om steun te winnen voor zijn kandidatuur als president in 2018. Een bevestiging van de veroordeling door de 4de instantie zou betekenen dat hij zich niet zal kunnen opstellen als kandidaat voor een politiek mandaat.

Zijn arbeiderspartij (PT) houdt rekening met die mogelijkheid en zelfs Lula steekt het niet meer weg dat er alternatieve kandidaten klaar staan, zoals Jaques Wagner (voormalig gouverneur van Bahia), Fernando Pimentel (momenteel gouverneur in de staat Minas Gerais) of Fernando Haddad (voormalig burgemeester van São Paulo), namen met beslist minder weerklank dan die van Lula.

Antonio Palocci

Antonio Palocci Filho (57) is dokter van beroep. Hij was minister van financiën tijdens het eerste mandaat van Lula, tot 2006. Nadien werd hij stafchef in de regering van Dilma Rousseff. Palocci wordt in het algemeen gezien als dé man die de financiële zaakjes van beide presidenten en de PT regelde.

Palocci is niet het enige PT-lid dat in de gevangenis zit. Gingen hem al voor (en inmiddels weer op vrije voeten): ex-stafchef José Dirceu, ex-partijvoorzitter José Genuino, schatbewaarder Delubio Soares. Zitten nog steeds opgesloten: ex-schatbewaarder João Vaccari Neto en volksvertegenwoordiger André Vargas. En net opgepakt: ex-deputado Candido Vaccarezza, eveneens lid van de PT.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page