top of page
  • Observer

Verslaggeving voor Palácio da Alvorada stopgezet

BolsoAlvorada

Het gebrek aan veiligheid vormt de aanleiding voor de persgroepen O Globo en Folha de São Paulo, twee van de grootste mediabedrijven van Brazilië, om de dagelijkse verslaggeving voor de presidentiële residentie Palácio da Alvorada stop te zetten. Het is gebruikelijk dat een groepje Bolsonaro aanhangers iedere dag aanwezig is, naast de persruimte, gescheiden door een hek. De scheldpartijen en beledigingen aan het adres van de perslui werd met de dag heviger, zo melden vrijwel alle media die er hun werk doen.

De vicepresident van institutionele relaties bij O Globo stuurde hieromtrent een brief naar generaal Augusto Heleno, chef van het Kabinet voor Institutionele Veiligheid, en als dusdanig verantwoordelijk voor de veiligheid rondom de president van de republiek:

“Hierbij willen we graag de aandacht trekken van het kabinet op een kwestie die betrekking heeft op de beveiliging van de berichtgeving voor het Alvorada paleis. Het is inmiddels een gewoonte geworden en publiekelijk bekend, dat de president bij het verlaten van, en terugkeer naar zijn residentie, uit de wagen stapt, interviews geeft en sympathisanten begroet. Onze professionals krijgen erg veel te lijden onder de beledigingen en beschuldigingen die zij dagelijks naar het hoofd geslingerd krijgen door de militanten, en het gebrek aan de nodige veiligheid opdat zij hun journalistiek werk kunnen doen. Hierbij laten wij u dan ook weten dat onze verslaggevers, belast met de dagelijkse rapportering voor het Alvorada paleis, vanaf vandaag niet meer zullen aanwezig zijn op de plek, voorbehouden aan de pers”.

Volgens de Folha de São Paulo wordt een en ander gestimuleerd door de president. In een artikel, gisteren gepubliceerd in de krant, wordt bevestigd dat president Bolsonaro zelf kritiek gaf op de pers: “Op de dag dat jullie zich aan de waarheid houden, dan zal ik weer met jullie praten”, zo zei hij.

De krant zegt dat de journalisten scheldwoorden naar het hoofd geslingerd krijgen als “uitschot”, “afval” en “ongedierte”. De krant zegt ook dat de lokale verslaggeving enkel zal hervat worden nadat het Palácio do Planalto (de regering) de nodige veiligheid kan garanderen. Tot nog toe kwam er geen reactie van die kant.

Hieronder twee opnames van de agressie door de aanwezige bolsonaristas. In het eerste filmpje is te zien hoe de verslaggevers hun microfoons verwijderen om mogelijke beschadigingen te voorkomen.

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#AugustoHeleno #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #PaláciodaAlvorada #FolhadeSãoPaulo #OGlobo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page