top of page
  • Observer

Vervuilende olie afkomstig uit Venezuela?

Praia-do-Pontal-do-Peba-Asc

Onderzoeken in alle stilte door de Braziliaanse Marine en het oliebedrijf Petrobras ontdekten in de ruwe petroleum die momenteel de mooie stranden in het noordoosten van het land besmeurt, elementen die erop wijzen dat het om Venezolaanse olie gaat. Tot op dit moment lijden minstens 138 stranden in negen verschillende deelstaten onder de vervuiling. President Bolsonaro verklaarde gisteren dat hij een misdadige actie niet uitsluit. In de staat Sergipe plant men het gebruik van boeien om te voorkomen dat de petroleum rivieren als Vaza Barris en São Francisco bereikt (inmiddels wordt gemeld dat er toch al olie terecht kwam in een deel van deze laatste rivier).

Volgens een hoge functionaris van de regering gaat het om hetzelfde type olie dat in buurland Venezuela ontgonnen wordt, zo meldt de krant Estado. Die conclusie werd al doorgegeven aan Ibama, het officiële instituut voor mileu. Het is echter nog niet mogelijk om te zeggen dat de olie die op al die stranden aanspoelt, dezelfde oorsprong heeft. De Marine en de federale politie analyseren stalen maar gaven officieel nog geen reactie.

De pers polste bij Petrobras over de mogelijke aanwezigheid van Venezolaanse olie in de raffinaderij Abreu e Lima (Pernambuco). Het bedrijf antwoordde dat daar nog nooit Venezolaanse olie verwerkt werd.

De Braziliaanse Marine heeft inmiddels 1.583 maanschappen ingezet, naast vijf schepen en een vliegtuig, in het onderzoek naar-, en de strijd tegen de vervuiling. De Marine liet weten dat om een nooit eerder geziene operatie gaat.


Praia-do-Pontal-do-Peba

De situatie is dan ook bijzonder zorgwekkend. In het ganse noordoosten werden reeds 16 zeeschildpadden aangetroffen, bevuild door de smurrie. Het loslaten van pasgeboren schildpadjes werd inmiddels overal stopgezet. Het gaat niet alleen om schildpadden: ook vogels en vooral de beschermde vissoort ‘peixe-boi marinho’ worden bedreigd. Daarnaast is de ruwe aardolie ook gevaarlijk voor mensen die op de stranden werken, en voor strandbezoekers. Tenslotte is deze olie in staat om algen te verwoesten, een voedselbron van deze bedreigde diersoorten.

Tot nog toe zou het gaan om een hoeveelheid van minstens 500 barrels ruwe olie, ofwel 133 ton olie. Deze hoeveelheid sluit uit dat het om een tanker zou gaan die schoongemaakt werd.


Oleo-Sergipe

Roberto Castello Branco, de grote baas bij Petrobras, zegt dat het nog niet mogelijk is om te zeggen waar de petroleum vandaan komt, maar spreekt over drie mogelijkheden:

– Een gezonken tanker – Een ongeval bij het overhevelen van olie tussen twee tankers – Een verspreiding met kwalijke (misdadige) bedoelingen

Een lek in de zeebodem wordt uitgesloten, alsook het opkuisen van een tanker: “Er wordt niet uitgesloten dat het materiaal geleidelijk aan in de zee gedropt werd”, aldus Branco.

De Marine identificeerde 140 tankers die voorbij kwamen in Braziliaanse wateren, in de noordoostelijke regio. De onderzoekers menen dat de hypothese van een ongeval bij het overhevelen van een lading olie tussen twee tankers, het meest waarschijnlijk is. Maar het blijft een complexe en nooit eerder geziene aard van vervuiling, wegens het uitgebreid gebied dat erdoor getroffen werd, en door de duur (reeds meer dan een maand).

Foto boven: Arbeiders van de gemeente Piaçabuçu – Alagoas ruimen de smurrie op aan het strand Praia do Pontal do Peba.

Bron: UOL Notícias – G1 O Globo

Foto's: Fotos Públicas - Ascom / Adema Sergipe
Simone Santos - Projeto Praia Limpa

#Estado #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #Pernambuco #JairBolsonaro #RobertoCastelloBranco #AbreueLima #Petrobras #Sergipe #Ibama

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page