top of page
  • Observer

Vicepresident Mourão: “Carlos Ustra was een man van eer”

MouraoUstra

Vicepresident Hamilton Mourão zei in een interview bij de zender Deutsche Welle dat kolonel Carlos Alberto Brilhante Ustra “een man van eer” was. De uitspraak werd zwaar bekritiseerd door de voorzitter van de OAB (orde van advocaten), slachtoffers van de militaire dictatuur en leden van de oppositie.

Het interview vond plaats tijdens het programma Conflict Zone, deze week bij Deutsche Welle. Mourão classificeerde Ustra als “een man van eer die de rechten van zijn ondergeschikten respecteerde”, dit na een vraag van interviewer Tim Sebastian over de houding van president Jair Bolsonaro met betrekking tot de levensloop van de kolonel.

Mourão zei dat hij “niet akkoord ging met martelpraktijken” en suggereerde dat er misverstanden bestonden over de periode dat de militairen aan de macht waren in Brazilië en over de rol van Ustra, en dat het beter zou zijn om “af te wachten tot alle betrokkenen verdwenen zijn tot dat de geschiedenis opheldering brengt”.

Mourão: “Ustra was mijn commandant aan het einde van de jaren zeventig, een man van eer die de rechten van zijn ondergeschikten respecteerde. Veel dingen die over hem verteld worden, en dat kan ik bevestigen omdat ik een nauwe vriendschap met hem onderhield, zijn niet waar”.

Kolonel Ustra werd in 2008 de eerste officier van het regime die veroordeeld werd voor ontvoering en marteling. Een onderzoek door het project “Nunca Mais” (nooit meer) wees uit dat hij verantwoordelijk was voor minstens 500 gevallen van marteling toen hij aan het hoofd stond van Doi-Codi (Destacamento de Operações de Informação – Centro de Operações de Defesa Interna) tussen 1970 en 1974. De commissie “Familiares de Mortos e Desaparecidos Políticos” linkte de kolonel aan minstens 60 dodelijke slachtoffers en vermisten in São Paulo. Ustra overleed (aan kanker) in 2015, op 83-jarige leeftijd, zonder ooit een dag achter de tralies te hebben doorgebracht.

De reacties op de uitspraak van Mourão waren massaal. Gilberto Natalini, een voormalig raadslid in São Paulo, een slachtoffer van marteling door Ustra, twitterde: “Ustra was een wrede en kwellende folteraar. Daar ben ik een persoonlijke getuige van. Ik werd zelf door hem gemarteld”. De publicatie van Natalini lokte op zijn beurt reacties uit van verdedigers van de kolonel waarop hij antwoordde: “Aanbidders van folteraars en folteringen zijn mensen die het menselijk ras verlieten. Zij verdedigen monsters”.


Ustra foi um torturador cruel e fascínora. Sou testemunha pessoal disso. Fui torturado pessoalmente por ele. — Gilberto Natalini (@gnatalini) October 8, 2020

Op 17 april 2016 werd kolonel Ustra gehuldigd door Jair Bolsonaro, bij de stemming in de Kamer over de afzetting van Dilma Rousseff. Dit veroorzaakte een storm van verontwaardiging in Brazilië en in het buitenland, maar ook een forse stijging van de verkoop van het boek “A Verdade Sufoca” (de waarheid verstikt), geschreven door de kolonel. Volksvertegenwoordiger en evangelische pastoor Marco Feliciano classificeerde Ustra als “een held” tijdens een interview door BBC Brasil.

Het interview met Mourão (in het Engels):

Bron

Foto's: Romério Cunha - VPR / Wikimedia Commons

#HamiltonMourão #ConflictZone #CarlosAlbertoBrilhanteUstra #JairBolsonaro #MarcoFeliciano #BBCBrasil #TimSebastian #DoiCodi #OAB #DeutscheWelle #DilmaRousseff #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page