top of page
  • Observer

Vicepresident Mourão eist dat minister Mendes zijn verklaring intrekt

MouraoMascara

Het gebruik van het begrip ‘genocide’ door minister Gilmar Mendes van het hoogste gerechtshof STF, refererend naar het beheer van het ministerie van Gezondheid door militairen i.p.v. specialisten uit de gezondheidssector, blijft beroering verwekken. Mendes deed die uitspraak vorige zaterdag tijdens een videoconferentie, georganiseerd door het weekblad Istoé:

“Het is een situatie bij het ministerie van Gezondheid die wij niet langer kunnen tolereren. Het is onaanvaardbaar om een dergelijke leegte vast te stellen. Je kan zelfs zeggen dat de strategie erin bestaat om de verantwoordelijkheid van de federale regering over te hevelen naar deelstaten en gemeentes. Als dat de bedoeling is, dan moet er ingegrepen worden. Dit is erg slecht voor het imago van de strijdkrachten. Het moet duidelijk gezegd worden: het leger laat zich betrekken in een genocide, en dat is niet redelijk. Hier moet een einde aan gemaakt worden”.

Vicepresident Hamilton Mourão, eveneens een generaal, zei dat de minister “de lat forceerde” en “de grenzen van kritiek overschreed”. Vandaag eiste hij dat Mendes zich zou verontschuldigen: “Indien hij over de morele grootheid beschikt, dan moet hij een stap terugzetten. Ik zie hierin geen tussenkomst van een minister van het STF, maar wel van de burger Gilmar Mendes die een kritiek geeft die de limieten overschrijdt”. Mourão voegde eraan toe dat genocide een karakteristiek is van dictatoriale regimes, zoals die van Josef Stalin en Adolf Hitler. Voor de vicepresident is het nu niet het moment om Eduardo Pazuello te vervangen. Generaal Pazuello is geen arts, maar werd interim-minister na het vertrek van de oncoloog Nelson Teich.

Anderzijds werd Pazuello georiënteerd om over te stappen naar de status van reserve-generaal als hij wil aanblijven als interim-minister, ofwel opstappen als hij actief wil blijven als generaal. De militairen willen zijn rol niet verwarren met die van de regering, vandaar.

Gilmar Mendes gaf inmiddels een nota uit waarin hij zijn uitspraak bevestigt en zegt dat die de eer van de strijdkrachten niet bezoedelt: “Ik weerleg enkel de beslissing om militairen te rekruteren voor het formuleren en uitvoeren van een gezondheidsbeleid dat niet in staat was om de dood van vele duizenden Brazilianen te voorkomen”.

Genocide volgens Wikipedia

Genocide (of volkerenmoord) is een misdrijf in het internationale recht dat door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 96 omschreven werd als ‘de ontzegging van het recht van bestaan van een gehele menselijke groep’. Genocide staat in haar praktische uitvoering vaak gelijk aan massamoord van een specifieke groep, hoewel ook andere daden onder de definitie vallen. Formeel juridisch gezien is genocide geen oorlogsmisdrijf, omdat het geen schending van het oorlogsrecht is, bovendien kan genocide ook in vredestijd worden gepleegd.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#EduardoPazuello #NelsonTeich #HamiltonMourão #BraziliëNieuwsOnline #JosefStalin #GilmarMendes #STF #Istoé #AdolfHitler

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page