top of page
  • Observer

Video’s met een sausje

Fernando-Meirelles

De bekende Braziliaanse cineast Fernando Meirelles (62 – foto) maakt deel uit van een ploeg cineasten die op vrijwillige basis, promotionele filmpjes gaan produceren voor presidentskandidate Marina Silva (Rede). Deze opnames zullen te zien zijn via de sociale media. Hij kwam aan vanuit Los Angeles in het vorige weekend en is al bezig met de opnames.

Meirelles, vooral bekend van de prent “Cidade de Deus” (2002), vindt het jammer dat hij geen groter publiek zal kunnen bereiken, zoals via de televisie, en zegt dat zijn video’s hierdoor voornamelijk een dialoog gaan voeren met de middenklasse.

Hij kiest voor Marina Silva omdat haar ideeën meer afgelijnd zijn, en omdat ze een anti-gif vormen voor de bedreigingen tegen het milieu.

M-Silva

Over de verkiezingen zegt hij dat hij kritiek heeft over kandidaten die zich tegen de ontwapeningswet keren, voornamelijk Jair Bolsonaro (PSL). Hij voegt eraan toe dat dit niet persoonlijk bedoeld is tegen de extreemrechtse kandidaat, maar wel tegen zijn kiezers die verantwoordelijk zouden zijn voor een forse achteruitgang.

Meirelles houdt bovendien van het idee om te regeren via een netwerk (Rede), een regering die naar de maatschappij luistert, inclusief intellectuelen, NGO’s en ondernemers, en die personen allemaal met elkaar verbindt. Een gecentraliseerde regering is iets uit de vorige eeuw, zo vindt hij.

Marina’s ideeën zijn nu meer afgelijnd dan ooit voorheen: de vorming van professoren via het internet, het gebruik van een blockchain om de transparantie van de regering te garanderen vormen dingen waarover vier jaar geleden niet gerept werd. Haar voorstellen voor veranderingen van het klimaat en het behoud van het oerwoud zijn vooruitstrevender: zero ontbossing tegen 2030 en zero uitstoot van schadelijke gassen tot 2050, werden tot nog toe niet opgenomen in geen enkele andere grote economische macht, aldus de cineast: “Ik hou van van haar manier waarop zij de dingen bekijkt op langere termijn; duurzaamheid heeft alles te maken met werken aan de toekomst: zuivere energie, de opvoeding van kinderen vanaf het prille begin van hun leven, agro-ecologische landbouw… Wie voorstelt om de bevolking te bewapenen daarentegen, denkt aan welke toekomst? Ik denk hierbij niet alleen aan Bolsonaro, ook João Amoêdo (Novo) wil de bewapeningswet afzwakken, net als de kandidaat vicepresident van Ciro Gomes (Kátia Abreu) die vindt dat iedereen buiten de stad een wapen onder zijn kussen moet hebben liggen. Ik ben niet tegen Bolsonaro, ik ben tegen zijn kiezers. Hij heeft het recht om gek te zijn. Ik zweer dat ik het probeerde om naar hem te luisteren, dit in een poging om te begrijpen wat zijn kiezers in hem zien. Maar 90% van wat ik te horen krijg is een herhaling van hetzelfde: ik geef wapens aan de bevolking, ik laat de bandieten allemaal opsluiten, ga hen doden, chemisch castreren, ik ga het land van de indianen terug opeisen, ik zal het woud laten ontginnen om er naar mineralen te zoeken, telkens dezelfde verhalen. Ik ga niet akkoord met dergelijke ideeën, zie dat allemaal als een forse achteruitgang. Ik maakte een grapje over zijn kiezers, maar begrijp dat zij de orde willen herstellen in de huidige wanorde. Ze hebben geen ongelijk, maar het werd al eerder op deze manier geprobeerd en toen lukte het ook niet”.

Hoe wil Meirelles de kiezers van Lula aantrekken, zij die hun stem mogelijk zouden kunnen uitbrengen op Marina Silva, als alternatief?

“Wel om eerlijk te zijn: ik maak deze video’s niet om kiezers aan te trekken, ik wil hen enkel informeren over enkele punten van Marina’s programma die volgens mij meer aandacht verdienen, meer zichtbaarheid. De uitdaging bestaat erin om dat snel uit te leggen, op een heldere manier en met een sausje opdat de boodschap zich snel zou kunnen verspreiden”

Bron

Foto: Wikimedia Commons - Marcello Casal Jr - Agência Brasil

#CiroGomes #Rede #FernandoMeirelles #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #MarinaSilva #KátiaAbreu #CidadedeDeus #JoãoAmoêdo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page