top of page
  • Observer

Vijf miljoen mensen bedreigd met werkloosheid

Shop

Alles wijst erop dat de verspreiding van het coronavirus in Brazilië dezelfde curve volgt als in andere zwaar getroffen landen, inclusief alsmaar meer drastische maatregelen in een poging om de komende maanden economisch te kunnen overleven. Diverse associaties van de detailhandel projecteren een verlies van 5 miljoen banen tot in april.

De orders van de autoriteiten volgen elkaar in snel tempo op, waaronder de verplichte sluiting van de Braziliaanse shoppingcenters. De handelaars maken hun rekening, onderhandelen met de leveranciers over de betalingen, en zeggen dat er onvermijdelijk mensen zullen afgedankt worden vanaf volgende week.

Patronale entiteiten zoals Ablos (Associação Brasileira das Lojas Satélites) die de meeste winkels vertegenwoordigt, en Abrasel (Associação Brasileira de Bares e Restaurantes) spreken over 5 miljoen werklozen tot aan het einde van april.

Volgens een woordvoerder van Abrasel lijden de ondernemers al lang onder een zwakke verkoop en hebben op dit moment, met gesloten verkoopspunten, geen geld in de kas om fiscale bijdrages te betalen, de huur van een verkoopspunt en zeker niet de loonkosten. De situatie was al slecht, nu wordt ze dramatisch, zo klinkt het.

Een andere woordvoerder, van Ablos, zegt dat het werkingskapitaal van de handelaars nauwelijks volstaat om een zwakke verkoopsmaand te overleven, laat staan vijf weken zonder dat er iets gefactureerd kan worden. De meeste verplichte sluitingen gaan in vanaf volgende week tot (minstens) aan het einde van april. Bessa Júnior, Ceo van de keten TNG, met 170 winkels en 1.600 werknemers: “Ik heb gisteren het contract opgezegd met het schoonmaakbedrijf, vandaag werden dienstverleners van derden bedankt. Volgende week zal ik vijfhonderd mensen van onze winkels naar huis moeten sturen”.

Volgens Júnior stellen de Braziliaanse shoppingcenters direct en indirect, 4 miljoen mensen tewerk in gans Brazilië. Indien de situatie blijft zoals ze nu is, dan zal de helft daarvan naar huis moeten. De meeste handelaars zeggen dat ze 40% tot 50% van hun personeel moeten afdanken. Sommigen verlenen collectief verlof, maar vanaf april zal dat niet meer kunnen.

Naast de afdankingen wordt er druk onderhandeld over huurcontracten, en over het uitstellen van betalingen aan leveranciers.

Ander nieuws

– Van het gevolg dat meereisde met president Bolsonaro naar de USA, zijn er nu 22 mensen besmet met het coronavirus.

– Bolsonaro gaf gisterenavond kritiek op de gouverneurs van de deelstaten die volgens hem overdrijven met het nemen van maatregelen in de strijd tegen het virus. Hij vermelde geen namen maar zei dat die maatregelen schade toebrengen aan de economie.

– Contran, de nationale raad van verkeer, annuleert de vervaldata van rijbewijzen zodat die voorlopig niet moeten vernieuwd worden, dit om rijen mensen te vermijden bij de instanties waar de vernieuwing moet aangevraagd worden. In normale tijden moet het rijbewijs om de vijf jaar vernieuwd worden.

– Het virus duikt nu ook op in staten als Amapá en Mato Grosso; in totaal gaat het nu in Brazilië over meer dan 650 bevestigde gevallen. Maranhão, Rondônia en Roraima zijn (voorlopig?) nog vrij van Covid-19.


CovasDoria

– Burgemeester Bruno Covas (São Paulo) sluit de toegang tot alle stadsparken af. Er zijn 107 parken in die stad. Het park van Ibirapuera, het meestbekende, krijgt in een normaal weekend ongeveer 150 mensen op bezoek.

Bron: Estado – G1 – CNN Brasil

Foto's: Fotos Públicas - Govesp / YouTube

#Amapá #TNG #Contran #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #MatoGrosso #Ablos #JairBolsonaro #JoãoDoria #Abrasel #Ibirapuera #BrunoCovas #Coronavirus #Maranhão #COVID19 #Roraima #Rondônia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page