top of page
  • Observer

Visum voor Amerikanen (e.a.) weer nodig


Twee dagen geleden maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken (Itamaraty) het besluit van de regering bekend: voortaan moeten toeristen uit de Verenigde Staten, Japan, Canada en Australië weer een visum voorleggen om Brazilië binnen te mogen. De maatregel treedt in voege vanaf 1 oktober en lokte al reacties uit, inclusief binnen de regering.


Vanuit de toeristische sector wordt negatief gereageerd en vindt men de wijziging een foute beslissing, vooral op een moment dat het imago van Brazilië - dat veel te leden kreeg onder de vorige regering - heropgebouwd wordt. Woordvoerders uit de sector zeggen dat de beslissing afkomstig is uit het Palácio do Planalto. Velen zijn van mening dat voor president Lula het gebrek aan reciprociteit op het gebied van visa de Braziliaanse soevereiniteit tussen de betrokken landen aantast. “Het is een visie van president Lula. Zo zien wij het niet, omdat we vinden dat het moeilijk maken voor toeristen om binnen te komen veel schadelijker voor ons is, maar we respecteren het”, zo klinkt het.


De sector klaagt en zegt ook dat het besluit een flinke impact zal hebben op de economie omdat toeristen afgeschrikt worden, zeker als het om bezoekers gaat uit Noord-Amerika. Op dit moment bestaat er een rivaliteit om Amerikaanse toeristen, die een reis maken op de Amerikaanse continenten, met Argentinië, Chili, Colombia, Costa Rica, Jamaica, Mexico, Peru en de Dominicaanse Republiek, landen die geen visum eisen.


"Een visum is een belangrijke factor bij de beslissing om naar het buitenland te reizen. Als de toerist vergelijkt en ziet dat er een visum nodig is om naar Brazilië te gaan, kiest hij voor een ander land", aldus een woordvoerder uit de sector.


Tussen 2018 en 2019, met de terugkering van de vrijstelling van een visum voor toeristen uit die (4) landen, wijzen de statistieken van het ministerie voor Toerisme op een stijging van 10% bij Noord-Amerikanen, 8% bij Canadezen, 24% bij Japanners en 33% bij Australiërs die Brazilië bezochten.


Het ministerie van BZ zegt dan weer dat die cijfers geen motief vormen om de vrijstelling te behouden, en dat de stijging van het aantal bezoekers uit die landen minimaal is in vergelijk met andere landen.


Itamaraty wijst er ook op dat dat, ten tijde van de tijdelijke stopzetting van visa voor die landen, besloten was om het scenario later opnieuw te beoordelen, en dat is wat de regering deed op basis van de cijfers voor 2019 (pre-pandemie) en 2022 (post-pandemie).


"De cijfers zijn duidelijk: Europeanen hebben geen visum nodig, maar ondanks dit ging hun aantal nauwelijks omhoog. Er bestaat geen magische oplossing of wondermiddel", zo zegt een woordvoerder van BZ.


Het ministerie herinnert eraan dat de migratiewetten gebaseerd zijn op reciprociteit. Reizigers worden gelijk behandeld in Brazilië als Brazilianen in hun land van afkomst. Itamaraty beweert er alles aan te hebben gedaan om ervoor te zorgen dat ook andere landen Brazilianen vrijstellen van visa, en garandeert dat het zal blijven onderhandelen over deze wederkerigheid.


Er bestaat een voorstel dat al besproken werd met mensen uit de toeristische sector, opdat de Braziliaanse regering enkel een symbolische vergoeding zou vragen voor toeristen, een idee dat nog lang niet goedgekeurd werd door de regering.


G1


Foto: Fotos Públicas - Jefferson Peixoto/ Secom

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page