top of page
  • Observer

VN: Big mouth strikes again

Bolso-VN

In zijn toespraak van ongeveer 30 minuten bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, gaf de Braziliaanse president Jair Bolsonaro kritiek op de regeringen van Venezuela en Cuba, de pers in het algemeen en op de diverse NGO’s, werkzaam in Brazilië. Zonder daarbij namen te noemen verwees hij naar acties, ondernomen door Frankrijk m.b.t. de moeilijkheden in het Amazonegebied. Ook voorafgaande regeringen onder de leiding van Dilma Rousseff en Luiz Inácio Lula da Silva kregen ervan langs.

De aanval op Frankrijk kwam er ongeveer halverwege zijn toespraak, toen Bolsonaro zich uitsprak over de milieukwestie. Hij zei dat het een bedrog was om te verklaren dat het Amazonegebied een patrimonium is van de mensheid, en gaf commentaar op de houding van Frankrijk zonder de naam te noemen: “Door het gebruik van dergelijke denkfouten, beging het ene of andere land dezelfde fouten, geïnspireerd door de leugens die verspreid worden in de media, en gedroegen zich zonder enig respect in de geest van het kolonialisme. Een van hen durfde het zelfs aan om sancties voor te stellen op de bijeenkomst van de G-7 tegen Brazilië, zonder ook maar even naar ons te luisteren. Ik wens diegenen te bedanken die niet ingingen op dit absurde voorstel”.

Cuba en Venezuela

De uitspraak over Cuba kwam al meteen na de aanvang van zijn toespraak, nadat hij zei dat “Brazilië erg dicht bij het socialisme aanleunde, met een algemene corruptie als gevolg”: “Een overeenkomst door de PT-regering met de Cubaanse dictatuur zorgde ervoor dat 10.000 Cubaanse artsen zonder enig bewijs van hun bekwaamheden naar Brazilië gehaald werden. Die artsen mochten geen echtgenotes meebrengen, of hun kinderen; 75% van hun loon werd geconfisqueerd door het dictatoriale regime en ze konden niet genieten van hun fundamentele rechten, zoals het recht op gaan en staan. Echt slavenwerk, geloof me maar, gesteund door Braziliaanse en VN-mensenrechtenorganisaties”.

Vervolgens verwees hij naar de relatie tussen het Cubaanse regime en de politieke instabiliteit in Zuid-Amerika in de jaren zestig, toen er in de regio diverse militaire dictaturen ontstonden: “De geschiedenis leert ons dat er, reeds in de jaren zestig, Cubaanse agenten naar diverse landen gestuurd werden om er een dictatuur in te planten. In de jongste decennia werd dat ook bijna een realiteit voor Brazilië en sommige andere landen. Dat lukte niet, ze werden verslagen. Braziliaanse burgers en militairen lieten het leven, anderen zagen hoe hun reputatie verwoest werd. maar wij overwonnen en wisten onze vrijheid te behouden”.

Over Venezuela, enigszins cynisch: “Dat land ervaart op dit moment de wreedheid van het socialisme. En dat socialisme slaagde erin. Iedereen is straatarm en zonder enige vrijheid”.

Over het Forum van São Paulo, een organisatie die linkse partijen van Zuid-Amerika verenigd: “Het Forum van São Paulo, een criminele organisatie, opgericht door Fidel Castro, Lula en Hugo Chávez in 1990 om het socialisme in Latijns-Amerika te verspreiden, is nog altijd actief en moet bestreden worden”.

Lula & Dilma

Bolsonaro sprak de namen van beide voormalige PT-leiders niet uit, maar gaf wel kritiek, hierbij verwijzend naar het werk van voormalige rechter Sérgio Moro, nu minister van justitie in zijn regering: “Voor mij waren er diverse socialistische presidenten die honderden miljarden dollars wegsluisden, en de media en het Parlement omkochten voor een project van absolute macht. Deze presidenten droegen ook veel van deze middelen over aan andere landen om vergelijkbare projecten uit te voeren. Deze geldbronnen zijn nu opgedroogd”.

Hij gaf ook nog kritiek op de voltallige vergadering van de VN: “Diezelfde heersers kwamen elk jaar naar hier en hielden toespraken zonder enig compromis, met thema’s die nooit de echte belangen van ons land op het oog hadden, of iets bijdroegen aan de stabiliteit van onze wereld. En toch werden ze toegejuicht”.

In hoeverre de toespraak van Bolsonaro zal toegejuicht worden in de komende dagen, valt nog af te wachten.

Bron

Foto: Alan Santos - PR

#VN #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #VerenigdeNaties #JairBolsonaro #HugoChavéz #Cuba #Lula #FidelCastro #DilmaRousseff #SérgioMoro #ForodeSãoPaulo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page