top of page
  • Observer

Volharding in de boosheid

Mauthausen

President Jair Bolsonaro zei in Jeruzalem dat hij er geen moment aan twijfelt dat het nazisme van linkse aard was. Hij verdedigde er ook de hulde die hij bracht aan wijlen kolonel Ulstra (Carlos Alberto Brilhante Ulstra), bekend als martelaar tijdens het militaire regime. Hij deed dit toen hij stemde voor de afzetting van de voormalige presidente, Dilma Rousseff, ‘loud and clear’ in het parlement. De stemming werd toen live uitgezonden op de Braziliaanse televisie.

De verklaringen van de president gebeurden tijdens een persconferentie nadat hij een bezoek bracht aan Yad Vashem, de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden.

Zijn stelling gaat regelrecht in tegen de uitleg die het museum geeft op zijn website, met name dat de Duitse nazi-partij deel uitmaakte van een van de radicaal rechtse groepen in die tijd.

Het bezoek van Bolsonaro aan het museum veroorzaakte eerder al opschudding op de sociale media, niet voor het bezoek op zich, maar door de recente publicatie van minister van buitenlandse zaken Ernesto Araújo waarin hij verklaart dat het nazisme “een linkse beweging was”. Die bewering werd nu herhaald door de president.

Een video over het bezoek van Bolsonaro aan het museum deed de discussie weer oplaaien tussen voor- en tegenstanders van de regering, alsmede de discussie of het nazisme nu al dan niet een linkse of rechtse beweging was. De holocaust werd plots een van de meest besproken onderwerpen bij Twitter Brazilië.

Braziliaanse historici als Marcos Guterman, vinden dat het nazisme geen links etiket mogen opgeplakt krijgen, onder geen enkele voorwaarde. Wie dat toch doet, refereert meestal naar de benaming “Partido Nacional-Socialista dos Trabalhadores Alemães”. Er bestaan zelfs groepen die dat idee verspreiden via het internet: “Maar de context is verschillend. Die partij had niets te maken met het marxistische socialisme, maar wel met de totaliteit van de Duitse maatschappij in die tijd”, aldus Guterman. Verder vindt hij dat deze argumentatie enkel als doel heeft om de (rechtse) militanten te mobiliseren.

Bron

Foto: Gevangenen worden afgevoerd voor executie in het kamp van Mauthausen

Foto: Paul Ricken - Yad Vashem

#Israël #BraziliëNieuwsOnline #YadVashem #Jeruzalem #ErnestoAraújo #Twitter #JairBolsonaro #CarlosAlbertoBrilhanteUlstra #Holocaust #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page