top of page
  • Observer

Volksvertegenwoordiger wil cash geld afschaffen


De coördinator van de fiscale hervorming in de Kamer, afgevaardigde Reginaldo Lopes (PT), wil gebruik maken van die hervorming om er een project van zijn hand door te duwen, met name de afschaffing van cash geld. Hij deed dat voorstel reeds in 2015.


Tijdens een samenkomst van fiscale ambtenaren in Belo Horizonte (deelstaat Minas Gerais, vanwaar Lopes afkomstig is), kwam hij opnieuw op de proppen met het voorstel - dat vastliep in de Kamer - als een middel om de zogenaamde "ondergrondse economie" te belasten, goederen en diensten die nu aan het oog van de overheid ontsnappen, waardoor er geen fiscale en sociale bijdragen geïnd worden.


Hij gaf toe dat het destijds in 2015 tijdens de fiscale crisis van de regering Dilma Rousseff - toen hij het voorstel lanceerde - ging om een "onschuldig" wetsvoorstel: "Dat hoorde toen bij het soort sympathieke maar foute uitwegen voor ingewikkelde problemen". Vandaag ziet hij het idee als een echte oplossing.


"Volgens mij kan het cash geld afgeschaft worden in Brazilië. Ik verdedig het idee dat er geen geld meer in omloop gebracht wordt. Als we dat realiseren, dan gaan we de ondergrondse economie belasten, vandaag geschat op R$ 1,5 triljoen. Dat levert R$ 400 miljard tot 500 miljard op aan inkomsten, dat eender welk begrotingstekort zou oplossen, zowel bij gemeentes, deelstaatregeringen of bij de federale regering".


Toen hij het voorstel in 2015 indiende, verdedigde Lopes het verbod op de productie, de circulatie en het gebruik van cash in financiële transacties, en dat het bezit van bankbiljetten alleen zou zijn toegestaan ​​voor "historische archiefdoeleinden", t.t.z. voor verzamelaars.


Acht jaar geleden, toen de tekst werd ingediend, hadden de burgers nog de gewoonte om rond te lopen met bankbriefjes en munten in de zak. Sindsdien kenden de betaalmethodes drastische wijzigingen, zoals het bijzonder succesvolle digitale instant betaalsysteem Pix, gebruikt voor kleinere bedragen, zoals bij straathandelaars.


Lopes zei in 2015: "Digitale transacties komen steeds vaker voor, hetzij via banking online, krediet- of debetkaarten, mobiele telefoons. Dat zal ertoe leiden dat bankbiljetten en munten in de vergetelheid gaan belanden, om nog maar te zwijgen van het feit dat terroristen, belastingontduikers, witwassers, drugskartels, overvallers of corrupte mensen makkelijker in het vizier komen van de financiële controle".


Hij vindt ook dat "de huidige technologie aan alle voorwaarden voldoet om niet meer met cash geld rond te lopen, inclusief als het gaat om kleine betalingen", en "Het is allemaal veel eenvoudiger dan het lijkt".


Zijn project doorliep diverse commissies, met goedkeuringen en afwijzingen als gevolg. Sinds december 2022 ligt het voorstel stil bij de commissie voor de grondwet en gerecht (CCJ).


Metrópoles


Foto: Reproductie Twitter

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page