top of page
  • Observer

Volksvertegenwoordiger wil Rio de Janeiro (terug) als hoofdstad

Silveira

Volksvertegenwoordiger en bolsonarist Daniel Silveira (PSL) komt met een ongewoon wetsvoorstel op de proppen: hij wil dat Rio de Janeiro opnieuw de hoofdstad wordt, maar wel in een gedeelde status met Brasília. Het parlement zou hij willen verhuizen naar Rio. Hij motiveert zijn idee door te stellen dat er hierdoor een einde zou komen aan de economische decadentie en de nog steeds groeiende criminaliteit in de ‘cidade maravilhosa’.

In de tekst van zijn voorstel zegt hij dat het niet kan ontkend worden dat “Rio de Janeiro meer hoofdstad is dan Brasília” omdat “de basissen van de federale instituten en ministeries er al aanwezig zijn”, alsmede het hoogste aantal federale ambtenaren van het land.

Silveira citeert in de tekst voorbeelden als Bonn, de ex-hoofdstad van Duitsland, nu een federale stad waar de zetels van zes ministeries gevestigd zijn; Rusland waar Sint Petersburg de 2de hoofdstad is; Zuid-Afrika met drie hoofdsteden (Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein); China, waar Peking de “hoofdstad is van het noorden”, en Nanjing “die van het zuiden”, en Zuid-Korea, vertegenwoordigd door Seoel en Sejong.

Hij legt uit dat de president regelmatiger vanuit Rio de Janeiro zou regeren (Rio is de thuishaven van Bolsonaro) en vindt dat de wijziging ook het isolement van de politici in Brasília zou verlichten.

“Hoofdsteden die veraf liggen van de bevolking verminderen het afleggen van rekenschap. Rio de Janeiro transformeert hierdoor van een probleem in een oplossing, een uitstalraam van de recuperatie van Brazilië”, aldus de volksvertegenwoordiger. Het voorstel werd gisteren geprotocolleerd en zal voorgelegd worden aan de voltallige Kamer indien er 117 handtekeningen komen.

Daniel Silveira (37) is een van de volksvertegenwoordigers die een doelwit vormen in het fake news onderzoek van het hooggerechtshof STF. De zetel van dat hof bevindt zich in Brasília. Silveira, geboren in de keizerlijke stad Petrópolis, was lid van de militaire politie in Rio de Janeiro, van 2012 tot 2018 toen hij verkozen werd als federale volksvertegenwoordiger. Hij werd bekend door een video die rondging op de sociale media voor de verkiezingen, waarin te zien was hoe hij, samen met gedeputeerde Rodrigo Amorim, een bord in stukken brak dat eer betoonde aan het vermoorde raadslid Marielle Franco. Ter verdediging haalde Silveiro aan dat het bord in de weg stond van een signalisatie op het plein Floriano Peixoto.

Bron

Foto: Facebook

#PSL #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Brasília #MarielleFranco #DanielSilveira #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page