top of page
  • Observer

Volle hospitalen, gebrek aan medisch personeel

ManausSamu

Tien dagen geleden publiceerde Brazilië Nieuws een bericht over de dreigende ineenstorting van de gezondheidszorg in Manaus, de hoofdstad van Amazonas. Die dreiging werd inmiddels werkelijkheid door het gebrek aan medisch personeel, en door de bezetting van de beschikbare bedden in intensieve afdelingen. Hierdoor kunnen niet meer alle patiënten opgevangen worden.

De regering van Amazonas gaf reeds toe dat het systeem in elkaar begint te stuiken. Het hospitaal Delphina Aziz, een referentie in de behandeling van covid-19 patiënten, is volledig bezet, drie andere ondersteunende hospitalen in de stad, eveneens. Spoedeisende afdelingen aanvaarden enkel nog gevallen die als zeer ernstig beschouwd worden. Ondertussen stijgt het aantal besmettingen dat momenteel meer dan 2.000 bedraagt, en bijna 200 doden. Het gaat hier om officiële cijfers die in werkelijkheid veel hoger kunnen zijn.

Manaus-UTI

Sinds vorige zaterdag werd een veldhospitaal in gebruik genomen met 50 klinische bedden en 16 plaatsen in de intensieve verzorging. Dat aantal kan nog verhoogd worden tot 400 bedden. Het Rekenhof onderzoekt of er sprake is van een overfacturatie van 28 aangekochte beademingstoestellen. De regering betaalt R$ 57.000 per apparaat, Amazonas betaalde R$ 106.000, voor dezelfde toestellen. De regering van de deelstaat zegt dat de leveranciers van medische toestellen en materialen de prijzen verhoogde omwille van de pandemie, en dat zij dagelijks verschillende bedrijven raadplegen in volledige transparantie.

Mourao-Manaus

Vicepresident Hamilton Mourão (foto) nam deel aan een vergadering met gouverneur Wilson Lima, en de burgemeester van Manaus, Arthur Virgilio, om te praten over maatregelen tegen het coronavirus. Hij verliet de samenkomst zonder uitleg te geven aan de pers.

De regering van Amazonas deed een oproep tot 704 verpleegkundigen die reeds slaagden in een toegangsexamen, en nog eens 517 professionals die zullen ingezet worden bij het brandweerkorps. Verder wordt gehoopt op hulp van de federale regering.

Ceará

In de staat Ceará zijn alle bedden van de intensieve afdelingen bezet, het totale aantal bedden bereikte de limiet. De officiële cijfers vermelden 3.500 besmettingen en 206 doden. Een veldhospitaal met 51 bedden werd in het weekend geopend, in een voetbalstadion.

Camilo Santana, de gouverneur van deze staat, verlengde het decreet van sociale isolatie en de sluiting van de industrieën, niet essentiële handel en diensten, tot 5 mei. In honderd steden, meer dan de helft van Ceará, werden mensen besmet.

Pernambuco

VH-Recife

In deze noordoostelijke staat werden 334 extra bedden beschikbaar gemaakt voor intensieve verzorging, maar er zijn zoveel zieken dat die bijna allemaal al bezet zijn. Ook hier wordt hard gewerkt om een veldhospitaal te openen, nog voor het weekeinde (foto). Pernambuco noteert 2.690 besmettingen en 234 doden.

F-Noronha

De kerkhoven van Recife en het Randstedelijk gebied bereiden zich voor op een toevloed van begrafenissen. Een helikopter van O Globo maakte beelden van vele tientallen open graven in Recife en in Olinda. De quarantaine is nog strenger op het welbekende eiland Fernando de Noronha (foto), op 545km afstand van Recife, bestuurd door de regering van Pernambuco. Op het eiland bestaat geen enkele mogelijkheid tot intensieve zorg. De regering bepaalde dan ook dat niemand op het eiland buitenhuis mag komen, tenzij voor essentiële aankopen of om een dokter te raadplegen.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons - Thiago Tiganá / Fotos Públicas
Andréa Rêgo Barros - PCR - Nathalie Brasil - Mário Oliveira
Alex Pazuello / Semcom

#Manaus #HamiltonMourão #FernandodeNoronha #Ceará #Olinda #BraziliëNieuwsOnline #CamiloSantana #Pernambuco #WilsonLima #Amazonas #ArthurVirgílio #Recife

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page