top of page
  • Observer

Volle stranden in Rio

RJ-14032020-Tomaz-Silva-ABr

De angst voor het coronavirus noch de aankondiging van een decreet dat de toegang tot stranden zou verbieden, volstond om duizenden ‘cariocas’ tegen te houden om gisteren te gaan zonnebaden in Copacabana, Rio de Janeiro (foto boven, gisteren genomen door fotograaf Tomaz Silva). Velen menen dat het nog te vroeg is om een bad in zee te vermijden, en dat de open omgeving en de immer aanwezige zeebries geen risico’s vormen voor het oplopen van een besmetting met het virus.

Vorige vrijdag vaardigde gouverneur Wilson Witzel een decreet uit om plaatsen van publieke samenkomsten te sluiten, zoals bioscopen en theaters, en zei erbij dat de militaire politie gemachtigd is om de stranden leeg te maken, indien het nodig blijkt. De gewoonte van de inwoners van Rio de Janeiro om naar het strand te gaan, of een wandeling te maken op de dijk, valt echter moeilijk te doorbreken.

Een van die wandelaars: “We bevinden ons in open lucht, met veel wind. Ons wegsturen zou bepaald niet leuk zijn. Mogelijk bestaat er een noodzaak, maar wandelen maakt deel uit van mijn leven. Als ik dat niet meer mag, wat moet ik dan doen? Het strand is geen plaats waar mensen voortdurend contact hebben met elkaar”.

Ondanks de algemene angst die in vele landen heerst voor dit virus, zijn er nogal altijd veel toeristen te zien in Rio de Janeiro en aan de stranden van de stad, zonder het tonen van bezorgdheid. Er is niemand te zien met een mondmasker.

Een Libanese toerist: “In mijn land sloot de regering de stranden, fitnesslokalen, scholen en shopping centers, maar ik denk dat het hier in Brazilië onmogelijk zal zijn om al die mensen de toegang tot het strand te verbieden. Zelf ben ik niet bezorgd. Ik kwam drie dagen geleden aan en wil nog twee weken hier blijven”. De man is daarnaast ook nog van plan om door te reizen naar São Paulo, Salvador en Fernando de Noronha.

Wie werkt op de stranden van Rio de Janeiro en afhankelijk is van badgasten en toeristen om zijn of haar brood te verdienen, kijkt met bange ogen naar een mogelijk besluit van de overheid om de toegang te verbieden. Een van hen, een schilder die zijn werken aanbiedt op het strand van Ipanema: “Volgens mij is dat onuitvoerbaar; denk maar aan de hitte die men binnenshuis moet ervaren. En dan geen verfrissend bad meer te kunnen nemen in zee, dat wordt een sociale straf. Volgens mij komen er in Rio meer mensen om het leven door verloren kogels dan als een slachtoffer van het coronavirus”.

Vele ouderen, een groep die zwakker staat tegenover een mogelijke besmetting, vinden dat een mogelijke ingreep van de gouverneur om de stranden te verbieden, overdreven zou zijn.

Manifestaties

Van de aangekondigde manifestaties pro-Bolsonaro en zijn regering, kwam weinig in huis, ook al nadat de president in eigen persoon zei in een toespraak op de televisie, dat die best zouden “herzien” worden.

Ondanks dit hielden sommigen vast aan de oproep en vroegen via het internet “U die een zoon heeft, vlucht niet van deze strijd”, en, “Manifestatie gehandhaafd!” .

Barra

Dit leverde een (klein) groepje betogers op in Salvador (Bahia), nabij de bekende Farol da Barra (zie foto hierboven). De betogers gingen in op de oproep van de beweging ‘Movimento Bahia Direito” die een optocht aankondigden, vertrekkend vanuit de wijk Quartel de Amarelina (waar een eenheid van het leger gevestigd is), in de richting van de Farol.

Bron: Agência Brasil

Foto's: Tomaz Silva - Agência Brasil / Ascom - Capitão Alden

#BraziliëNieuwsOnline #Copacabana #Ipanema #MovimentoBahiaDireito #Coronavirus #FaroldaBarra #Bahia #WilsonWitzel #Salvador #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page