top of page
  • Observer

Voor Bolsonaro rijmt PT op ‘nee’ en ‘geen goed idee’

Levy-Joaquim

Joaquim Levy (foto), econoom en voormalige minister van financiën (in de regering van Dilma Rousseff), bood vandaag zijn ontslag aan als president van de Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES. Hij deed dit d.m.v. een korte nota.

Het ontslag is het onmiddellijk gevolg van de heftige kritiek, geuit door president Bolsonaro die zaterdag zei: “Verdachte mensen kunnen geen deel uitmaken van mijn regering. Deze persoon, Levy, handelt niet meer volgens de gemaakte afspraken. Op zijn hoofd staat al lang een premie. Ik heb het nu wel gehad met hem en heb hem gewaarschuwd: je stuurt deze kerel (Marcos Barbosa Pinto) de laan uit, ofwel ontsla ik u zonder minister (van economie) Paulo Guedes te raadplegen”. Bolsonaro pikte het niet dat Levy Marcos Barbosa Pinto wilde benoemen voor een kaderfunctie (directeur van ‘Mercado de Capitais da instituição’) in de BNDES, voornamelijk omdat Pinto voorheen herhaaldelijk werkte voor de PT-regeringen.

Ook Paulo Guedes was niet erg tevreden over Joaquim Levy en zei dat er een gebrek was aan vertrouwen. Guedes was voorheen nochtans een fervente verdediger om Levy binnen te halen voor deze belangrijke functie, maar was teleurgesteld omdat hij meer inspanningen verwachtte van hem om de vele miljarden te recupereren (met intresten) die de schatkist voorheen ter beschikking stelde aan de bank. Sinds 2015 werd er al 416 miljard (incl. intresten) terug bezorgd aan de overheidskoffers, geld dat in de omgekeerde richting vloeide tussen 2008 en 2014 (tijdens de regeringen onder de PT). In mei van dit jaar werd er nog eens 30 miljard gestort, maar de economische ploeg wil meer.

Marcos Pinto, nog steeds verbonden aan de PT, trekt zich ook terug uit de nieuwe benoeming: “Ik bied bij deze mijn ontslag aan als directeur bij de BNDES. Ik betreur het dat ik deze beslissing moet nemen, meteen na mijn benoeming, maar ik kan onmogelijk aanblijven nadat de president van de republiek zijn ontevredenheid uitte omtrent deze aanstelling”.

Bron

Foto: Tânia Rêgo - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #BNDES #PauloGuedes #MarcosBarbosaPinto #JoaquimLevy #PT #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page