top of page
  • Observer

Voor Braziliaanse Luxemburgers

Luxemburg

Het groothertogdom Luxemburg, grenzend aan België, Frankrijk en Duitsland, opende een proces dat tot december van dit jaar de kans moet geven aan Brazilianen van Luxemburgse afkomst, om een Luxemburgse staatsburger te worden.

Met iets meer dan 600.000 inwoners onderscheidt het groothertogdom zich van andere Europese landen als een van de rijkste naties, met een van de hoogste BBP’s (Bruto Binnenlands Product) ter wereld. Luxemburg is medeoprichter van de Europese Unie en van de Verenigde Naties. Het land wordt gekarakteriseerd door Duitse en Franse invloeden; Frans en Duits vormen er, er naast het Luxemburgs (Lëtzebuergesch), de officiële landstalen.

De Luxemburgse overheid is op zoek naar families van Luxemburgse afkomst; iedereen die dat op een of andere manier kan aantonen, heeft recht op het Luxemburgse burgerschap. De termijn hiervoor werd gelimiteerd en loopt tot december van dit jaar.

De Luxemburgse consul-generaal in São Paulo zegt dat het objectief erin bestaat om Luxemburgers over de ganse wereld te identificeren en lokaliseren. Wie voldoet aan de voorwaarden, krijgt dezelfde rechten als alle andere Europeanen en mag werken in eender welk land van de Europese Unie, studiebeurzen aanvragen, zich aanpassende aan de wetten van het land en van Europa. De voorwaarden: minstens 8 jaren gaan wonen in Luxemburg, proeven afleggen in de Luxemburgse taal, zowel schriftelijk als oraal, en beschikken over een proper strafblad.

Het consulaat stelt enkele mogelijke namen op, typisch Luxemburgs, die in aanmerking kunnen komen: Entringer, Drechsler, May, Schroeder, Webber, Brommerschenkel, enz.

Foto: Hermann Junghans - Wikimedia Commons

#BraziliëNieuwsOnline #Lëtzebuergesch #Luxemburg #SãoPaulo

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page