top of page
  • Observer

Voor vrienden: alles, voor vijanden: de wet


Getúlio Vargas*, ex-president, had een gepolijste uitdrukking: "Voor vrienden alles, voor vijanden, de wet", dat wil zeggen, wanneer we de wet op een tirannieke manier gebruiken, betekent dit de hoogst mogelijke straf tegen iedereen. In dit geval doelde hij op de vijanden van zijn regime, destijds een dictatuur. Ondanks het verre verleden lijkt de uitdrukking nog steeds van toepassing.


Verpleegster Aline Peixoto, echtgenote van stafchef Rui Costa, is niet de enige echtgenote van een hooggeplaatst lid van de overheid die erin slaagde om benoemd te worden door de overheidsmachine nadat hun man lid werd van de regering Lula. Sinds januari werden al vijf dames, gehuwd met een minister, benoemd voor een hoge functie in Brasília, of aangeduid voor een baan bij het Rekenhof in hun deelstaat.


Dit was het geval voor Peixoto die raadgeefster werd bij het Rekenhof van de Gemeentes in Bahia. De benoeming werd niet zo goed onthaald, zelfs niet door geallieerden van de stafchef. Senator Jaques Wagner (PT) zei dat de baan eigenlijk bestemd was voor een parlementariër: "Ik heb niets tegen een bepaalde persoon, ik verdedig enkel een concept", zo zei hij in een interview. Wagner's echtgenote, Fátima Mendonça, zei tegen de website "Bahia Notícias": "Volgens mij was dit overbodig, er zijn zoveel andere mogelijkheden. Kan het enkel maar op die manier?".


Twee maanden eerder werd ex-federaal afgevaardigde Rejane Dias, echtgenote van minister Wellington Dias (Sociale Ontwikkeling) benoemd bij het Rekenhof in de staat Piauí. De vergoeding voor een dergelijke functie varieert tussen R$ 35.462 en R$ 37.590, en kan oplopen tot R$ 50.000 met extra onkostenvergoedingen en andere voordelen.


De krant Estadão publiceerde de details waaruit blijkt dat ook de echtgenotes van Alexandre Padilha (Institutionele Relaties), Luiz Marinho (Arbeid) en Fernando Haddad (Financiën) benoemd werden voor een hoogstaande functie bij de overheid, naast nog enkele anderen.


De regering argumenteert informeel dat de betrokkenen over de nodige bekwaamheid en vorming beschikken voor dergelijke benoemingen.


*Vargas was bijna twintig jaar lang president van Brazilië. De eerste periode duurde 15 ononderbroken jaren, van 1930 tot 1945, verdeeld in 3 fasen: van 1930 tot 1934, als hoofd van de "Voorlopige Regering"; van 1934 tot 1937 als president van de Republiek van de constitutionele regering, verkozen tot president van de republiek door de Nationale Grondwetgevende Vergadering van 1934; en van 1937 tot 1945, als dictator tijdens de Estado Novo die werd ingevoerd na een staatsgreep.


Estadão


Foto boven: Getúlio Vargas (midden) en zijn gevolg na de revolutie van 1930. Wikimedia Commons - Claro Jansson


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page