top of page
  • Observer

Voorbereiding op onstabiel scenario

BolsoBiden

De krant Estadão publiceert vandaag een stukje van de politieke analist Oliver Stuenkel met als titel “De Verenigde Staten bereidt zich voor op een scenario van instabiliteit na de verkiezingen in Brazilië”.

Volgens Stuenkel probeert niemand meer het gebrek aan animo weg te stoppen met betrekking tot het politieke scenario in Latijns Amerika. Iedereen is het er over eens dat de economische situatie van Argentinië nog zal verergeren. De vrees groeit dat de afwijzing in het referendum over de nieuwe grondwet in Chili in september, het land op drift zal sturen. Ook bestaat er geen hoop meer dat de erosie van de democratie in El Salvador of Nicaragua nog kan omgekeerd worden.

In de jongste weken kwam er een nieuwe bezorgdheid bij de diplomaten, parlementairen en raadgevers van de noord Amerikaanse regering, met name de mogelijkheid van instabiliteit na de verkiezingen in Brazilië (oktober) als gevolg van het niet aanvaarden van het resultaat door president Jair Bolsonaro. Die zorg bestond al eerder in de regio maar bleek nadien onterecht te zijn. Zowel Jose Antonio Kast in Chili als Rodolfo Hernández in Colombia slikten hun verlies en wensten hun tegenstrevers proficiat.

Indien Jair Bolsonaro het pleit verliest in oktober, dan verwacht men in Washington niet dat hij het voorbeeld van de anderen in de regio zal volgen. Tenslotte is er geen enkele kandidaat die zoveel investeerde in de voorafgaandelijke conclusie van fraude bij de verkiezingen en die zover ging om een groep buitenlandse ambassadeurs uit te nodigen om de betrouwbaarheid van het Braziliaanse kiessysteem in vraag te stellen. En daarom verwacht men in Washington dat de kans dat Bolsonaro de uitslag van de verkiezingen niet zal aanvaarden, erg groot is. Tegelijk wordt een debat geanticipeerd over hoe president Joe Biden hierop moet reageren.

De optimisten refereren naar een Argentijns scenario, verwijzend naar 2015 toen Cristina Kirchner verloor tegen Maurício Macri, gevolgd door een publieke onenigheid waarbij Cristina Kirchner pas ontslag nam op de laatste dag van haar ambtstermijn om het presidentiële lint niet over te dragen aan Macri. Maar ze ondernam geen poging om de overgang te saboteren en de Argentijnse democratie bleef overeind.

Het andere en meer zorgwekkende scenario, is een “Braziliaanse 6 januari”, refererend naar die dag in 2021 toen aanhangers van Donald Trump massaal het Capitool binnenvielen omdat ze het resultaat van de verkiezingen niet aanvaardden. De mogelijkheid van ergere gevolgen – door het besluit van Bolsonaro om de verkiezingsuitslag niet te aanvaarden, gesteund door het leger – wordt door de analisten eerder als onwaarschijnlijk ingeschat.

Er bestaat wel bezorgdheid dat een hard optreden van de VS tegen het in twijfel trekken van de veiligheid van het Braziliaanse kiesstelsel ertoe kan leiden dat Brazilië in de armen geduwd wordt van China, een land dat meestal geen commentaar geeft op de interne aangelegenheden van andere landen. Zelfs als Bolsonaro en enkele hoge pieten van de strijdkrachten de legitimiteit van het kiesstelsel de komende weken in twijfel blijven trekken, is het onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse regering verder gaat dan wat er al werd gezegd tegen Bolsonaro achter gesloten deuren: “Washington gelooft niet in de bolsonaristische stellingen over verkiezingsfraude en geeft aan dat eender welke poging van Bolsonaro ‘om het spel te besmeuren’ zou leiden tot een verslechtering van de bilaterale relatie”.

Desondanks blijft het moeilijk om te voorspellen wat de reactie zal zijn van de regering Biden op een mogelijke niet aanvaarding van de verkiezingsuitslag door de Braziliaanse president. Veel zal afhangen van de details van de situatie in Brasília.

Wel duidelijk is dat zelfs een Braziliaanse propere versie van de gebeurtenissen van 6 januari 2021 in Washington niet zonder antwoord zal blijven van de USA, ook al omdat dit nare herinneringen zou opwekken aan die gewelddadige periode.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Alan Santos/PR

#JoeBiden #ElSalvador #Nicaragua #DonaldTrump #JairBolsonaro #Chili #CristinaKirchner #MaurícioMacri #Argentinië #Estadão #OliverStuenkel #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page