top of page
  • Observer

Vraag dat maar aan je moeder

BolsoImprensa

De woede-uitbarsting van de president (gisteren), duidelijk geïrriteerd door de vragen van de reporters over zoon 01 (zie vorige stukjes), zal zeker niets bijdragen aan een verbetering van zijn graad van populariteit, integendeel. Een nieuwe Ibope peiling geeft aan dat hij, aan het einde van het eerste jaar van zijn ambtstermijn, op dezelfde hoogte staat als Fernando Collor in dezelfde periode, in het begin van de jaren negentig. Beiden begonnen hun mandaat met een goedkeuring van iets minder dan 50%, een cijfer dat snel bergaf ging: Collor verloor 12 punten, Bolsonaro ging met 14% naar beneden. Rekening houdend met de foutmarge van de peiling, staan beiden even hoog (of laag) na hun eerste jaar. De afloop voor Collor is inmiddels geschiedenis, de toekomst van Bolsonaro vooralsnog onbekend. De kapitein bevroor het geld van de Brazilianen niet, maar hij moet wel lijdzaam aankijken tegen het smelten van zijn populariteit, veroorzaakt door diplomatische crisissen, culturele oorlogen met betrokkenheid van zijn ministers en zonen waartegen gerechtelijke onderzoeken lopen.

“Hoe kan het dat hij 93 keer de toelating geeft om vijf telefoonlijnen af te tappen?” (over de rechter die het onderzoek leidt tegen zijn zoon Flávio) “Alles wijst erop dat het om een spookwerknemer gaat” (over de dochter van dezelfde magistraat die werkt voor gouverneur Witzel) “Jij ziet er uit als een straffe homoseksueel. Gelukkig is het niet strafbaar om een homo te zijn” (tegen een van de reporters die hem een vraag stelde) “Vraag dat maar aan je moeder” (tegen een andere reporter)

Alle uitspraken werden vergezeld met scheldwoorden (p*rr*!) en onthaald op het gejoel van het dagelijks aanwezig groepje Bolsominions (die dat ook zouden doen mocht hij een wind laten), zelden groter dan 20 mensen, sommigen alles vastleggend met hun smartphone. De president zelf wordt geflankeerd door enkele boos kijkende kleerkasten met zonnebrillen op. Doe op die manier maar eens je werk als reporter. (zie foto boven)

De president was zodanig bezig met het tentoonstellen van zijn eigen onbekwaamheden en gebrek aan diplomatie dat hij vergat om de onschuld van zijn zoon te verdedigen. Het ging om een aanval, niet om verdediging. Zelfs de logica moest het ontgelden in het antwoord op de vraag waarom zoon Flávio zoveel geld haalde uit zijn chocoladewinkel, een franchise waar hij voor 50% aandeelhouder is, dit terwijl de andere aandeelhouder dat niet deed:

“Wie meer klanten aanbrengt – en hij zorgt voor belangrijke klanten – verdient meer. Dat is hetzelfde als vragen waarom Neymar meer verdient dan de anderen. Omdat hij belangrijker is! Het gaat hier niet om communisme!”

Lula deed hetzelfde in 2006 toen hij verklaarde waarom Lulinha (zijn oudste zoon) zoveel geld verdiende via zijn bedrijf Gamecorp, zeggende dat hij (zijn zoon) evenveel talent bezat als (voetballer) Ronaldinho: “Er zijn vast een miljoen vaders die reclameren: waarom kan mijn zoon zo niet zijn als Ronaldinho? Gewoon omdat niet iedereen Ronaldinho kan zijn!”

2020 wordt vast een boeiend jaar voor Brazilië.

Bronnen: Estadão – UOL Notícias – Veja

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil

#Ronaldinho #Ibope #Neymar #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Gamecorp #Lulinha #FlávioBolsonaro #Lula #FernandoCollor

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page