top of page
  • Observer

Vrees voor plunderingen

Saq

De Braziliaanse geheime dienst ziet een verhoging bij het risico op plunderingen. In Rio de Janeiro en São Paulo werden al collectieve roofpartijen geregistreerd in de laatste weken. Sérgio Moro, minister van Justitie, minimaliseert het risico, de overheid nam al initiatieven om voedselpakketten uit te delen aan de noodlijdenden.

Het gerucht kwam in de radar terecht van de regering en begon een munitie te vormen voor het politieke dispuut. Enkele geïsoleerde gevallen werden geregistreerd in de periferieën van de steden São Paulo en Rio de Janeiro. De burgerlijke politie van Rio maakte bekend dat er vorige week een bende werd opgerold die via groepjes bij Whatsapp een golf van overvallen plande in supermarkten van de noordelijke zone, en in de Baixada Fluminense (randstedelijk gebied). De leiders van de bende waren actief als straatverkopers.

Deze week maandag legde president Bolsonaro een verband tussen het risico op plunderingen en de wanhopige situatie van informele werkers en werklozen. De regering keurde een speciale uitkering goed van R$ 600 (ong. 110 Euro)  aan deze mensen. Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer het geld beschikbaar is. De vrees voor plunderingen werd gebruikt door de ideologische kring rond Bolsonaro om de terugkeer naar het normale werk te verrechtvaardigen, tegen de richtlijnen in van de deelstaten en gemeentes die sterke beperkingen oplegden aan hun burgers. Via de sociale media circuleerden video’s van dergelijke plunderingen, in werkelijkheid gefilmd in andere landen in het verleden.

Gouverneurs die de visie van de president afwijzen inzake de regels van de strijd tegen de pandemie, geven toe dat ze over informatie beschikken dat er vaker plunderingen kunnen voorkomen. Maar omdat ze weigeren toe te geven aan de druk van Bolsonaro, verdedigen zij een verhoging van de sociale acties van de regering, zoals de toelage van R$ 600 gedurende twee of drie maanden, en het uitdelen van voedselpakketten op bepaalde plaatsen. Diverse gouverneurs namen zelf al initiatieven in die zin, en verhoogden ook het politietoezicht.

“Pitbull” Carlos Bolsonaro, gemeenteraadslid en zoon van de president, sprak alvast zijn afkeer uit vanuit zijn nieuwe kantoor in het Palácio do Planalto en twitterde: “De hulp aan de informele arbeiders betekent een terugkeer naar het socialisme: iedereen weer afhankelijk van de staat om te eten, grote bedrijven vertrekken, de kleine investeerder bestaat niet meer. Door de hulp van de overheid vervullen de liberalen weer de rol van WC-papier voor de hygiëne van links, in ruil voor wat kruimels”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Secom Salvador

#SãoPaulo #CarlosBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #Coronavirus #COVID19 #SérgioMoro #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page