top of page
  • Observer

Vrienden met een meningsverschil


Joodse gemeenschap betoogt in Copacabana

In deze oorlogstijden is voorzichtigheid geboden met de publicatie van allerlei meningen pro of contra over een van de partijen, op het gevaar af om uitgescholden te worden door fanatici. Regeringen en politieke partijen lopen op eieren, maar dat belet blijkbaar niet dat er nota's gelanceerd worden die irritatie opwekken bij velen, en dat werd nog maar eens aangetoond, deze keer door de arbeiderspartij.


Gisteren maandag lanceerde de PT een nota over het conflict, in tegenstelling tot de oriëntatie van president Luiz Inácio Lula da Silva opdat de basis van de partij afstand zou nemen van de oorlog in Israël en zijn inspanningen zou concentreren op de economische agenda. De tekst van de nota verdedigt het einde van de gewelddadige acties en plaatst de aanvallen van Israël en Hamas op hetzelfde niveau, zonder het woord terrorisme te gebruiken:


"Wij veroordelen de onaanvaardbare aanvallen, moorden en ontvoeringen van burgers, gepleegd door zowel Hamas als Israël, dat op dit moment een genocide pleegt tegen de bevolking van Gaza door middel van een reeks oorlogsmisdaden."


De reactie van de Israelische ambassade in Brazilië liet niet lang op zich wachten:


"Iedereen die van mening is dat barbaarse moorden, verkrachting en onthoofden van mensen een politiek standpunt is, of slechts een legitieme politieke strijd, heeft een extreem gebrek aan inzicht van de huidige situatie. Er moet een sterke scheiding komen tussen de terroristische organisatie Hamas en de Palestijnen."


Ambassadeur


Daniel Zonshine, de Israelische ambassadeur, vermeed het om kritiek te geven op de regering Lula, maar gaf wel toe dat hij zich "ongemakkelijk" voelde met de positie van Brazilië ten opzichte van de aanvallen van Hamas in Israël, een houding die hij omschreef als "boven de muur". De ambassadeur maakte een vergelijking van de acties van Hamas met de gebeurtenissen van 8 januari toen extreemrechtse aanhangers van ex-president Bolsonaro een poging tot een staatsgreep ondernamen.


Hij herinnerde er ook aan dat de leden van Hamas, naast explosies in Israelische steden, ook andere misdaden pleegden. Hij bestempelde eenieder die vindt dat de acties van Hamas niet als terroristisch mogen beschouwd worden, als "genadeloos".


"De regering Lula heeft zijn eigen standpunt en wij accepteren niet altijd alles. Wij beschouwen bijvoorbeeld het vermoorden van kinderen, hen in het hoofd schieten, mensen ontvoeren, vrouwen verkrachten, als genadeloos, dat is terrorisme."


"Er bestaat dus een verschil van mening tussen Israël en Itamaraty (BZ) in deze zin. President Lula gebruikte het woord 'terrorisme' toen hij het had over de acties van 8 januari. Itamaraty gebruikt een andere taal (wanneer het Israël en Hamas betreft), wij zijn 'vrienden' met een verschil van mening", zo besloot hij.


Terra - Último Segundo


Foto boven: Joodse gemeenschap betoogt in Copacabana. Foto: Fernando Frazão/Agência Brasil

4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page