top of page
  • Observer

Vriendinnenpolitiek

Anielle

Maria Helena Guarezi, ex-directrice van de waterkrachtcentrale van Itaipu, wordt vermeld als de toekomstige minister voor Vrouwen. Haar benoeming is een wens van Rosângela da Silva, ook gekend als Janja, de echtgenote van verkozen president Lula. Andere kandidaten uit het linkse kamp lopen hierdoor wat verloren. Guarezi en Janja zijn beiden afkomstig uit Paraná en werkten samen in de centrale van Itaipu.

De activiste en journaliste Anielle Franco (foto), zus van het raadslid Marielle Franco (PSOL) – vermoord in 2018 – kwam eerder in aanmerking voor dit ministerie. De partijvoorzitster van de PCdoB, Luciana Santos, nu vice gouverneur in Pernambuco, stond ook op het lijstje. Door de interesse van Janja om haar vriendin aan het hoofd te plaatsen van het ministerie voor Vrouwen, probeert de PSOL om Anielle Franco door te schuiven naar het ministerie voor Raciale Gelijkheid.

Lula verzekerde tegenover mensen uit zijn nauwe kringen dat beide ministeries in het leven geroepen worden “om hulde te brengen aan de vrouwen en aan de gekleurde bevolking die hen verkozen”. De zwarte beweging oefent echter druk uit om te kiezen voor Martvs das Chagas, momenteel secretaris voor Grondplanning en Populaire Deelname bij de gemeente Juiz de Fora (Minas Gerais), tevens nationale secretaris voor bestrijding van discriminatie bij de PT. Indien hij aangeduid wordt voor het ministerie van Raciale Gelijkheid, dan wordt de deelname van Anielle Franco en Luciana Santos in de eerste rangen van de nieuwe regering bemoeilijkt. Naast de benoemingen in deze 2 ministeries is er ook nog het ministerie voor Mensenrechten waarvoor reeds de naam van professor Silvio Almeida uitgesproken wordt.

Anielle Franco maakt nu al deel uit van de overgangsploeg, het groepje dat zich bezighoudt met het thema ‘vrouwen’. Luciana Santos integreerde bij de politieke raad van de overgangsploeg.

Bron

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#AnielleFranco #MartvsdasChagas #Janja #RosângeladaSilva #Paraná #LucianaSantos #MarielleFranco #PCdoB #PSOL #Lula #Itaipu #MariaHelenaGuarezi #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page