top of page
  • Observer

Waar Bolsonaro de mosterd vandaan haalt

FBolso

“Kleine corruptiegevallen kunnen in elke regering voorkomen”, zo zegt goeroe Olavo de Carvalho (73) in een interview, afgenomen door Mariana Sanches van BBC News Brasil. De extreemrechtse filosoof vindt dat Jair Bolsonaro eerder moet beschouwd worden als een van zijn “YouTube volgers” dan als een leerling van zijn filosofie, maar niettemin, zo blijkt ook uit het interview, staan beiden op één lijn, inclusief grof taalgebruik en vloeken.


OdeCarvalho

Olavo vormt als het ware een echo van de manifestaties van de voorbije weken – waar de president aan deelnam – en waarin de sluiting gevraagd wordt van het STF en het parlement. Hij zegt dat hij enkele malen schreef naar de president, zeggende dat “U kan geen president zijn vooraleer u zeker bent dat u alle macht in handen heeft, en die macht zal u niet hebben zolang u niet de handen samenbindt van de kameraden die u 24h per dag boycotten”.

Bolsonaro beleeft moeilijke momenten in zijn regering. In de jongste maand, te midden van de pandemie van het coronavirus die reeds meer dan 20.000 Brazilianen doodde, verloor hij twee ministers van Volksgezondheid: Luiz Henrique Mandetta en Nelson Teich. In dezelfde periode verliet ook de minister van Justitie, Sérgio Moro de regering, de president beschuldigend van politieke tussenkomst in onderzoeken van de federale politie, om zijn eigen familie te beschermen in Rio de Janeiro. De focus van de spanning ligt op het onderzoek dat nagaat of Fabrício Queiroz – een persoonlijke vriend van Bolsonaro en ex-kabinetschef van zijn zoon Flávio die, toen hij nog gedeputeerd afgevaardigde was in Rio, zich schuldig maakte aan ‘rachadinha’ praktijken: volgens de onderzoekers werden raadgevers aangeworven die vervolgens een flink deel van hun vergoeding doorsluisden naar Queiroz. Olavo windt zich op als dit onderwerp ter sprake komt:

“In de eerste plaats is Queiroz geen zoon van de president, Queiroz was gewoon de chauffeur! Dus als ik een chauffeur heb die een dief is, dan ben ik schuldig?” , zo vraagt hij.

Voor Olavo verliet Sérgio Moro de regering omdat hij presidentskandidaat wil zijn in 2022. Hij vindt ook dat Moro het onderzoek belemmerde betreffende de aanslag met een mes, op Bolsonaro tijdens de kiescampagne: “Eerst moeten we uitpluizen wie Bolsonaro wilde vermoorden, daarna zien we wel of de zonen van Bolsonaro een doosje lucifers roofden, Gvd.”

Wat het coronavirus betreft is Olavo tegen de maatregelen van sociale isolatie en het gebruik van mondmaskers. Hij twijfelt eraan dat het opgegeven aantal slachtoffers in gans de wereld allemaal omkwamen door de ziekte: via de sociale media zegt hij dat het noodzakelijk is om de organen van de overledenen te onderzoeken om zeker te zijn dat er geen andere ziekte in het spel was. Hij is evenwel niet sceptisch tegenover het gebruik van chloroquine, het medicijn dat door Bolsonaro verdedigd wordt als efficiënt tegen covid-19: “Het niveau van herstelling is immens groot. In Brazilië is het succes van chloroquine meer dan bewezen”, zo beweert hij.

In het drie uur durende interview zegt Olavo, eerder al bestempeld door Bolsonaro en Paulo Guedes (minister van Economie) als “leider van de revolutie”, dat de benoeming van actrice Regina Duarte als secretaris van Cultuur, een fout was, maar dat hij wel trots is op BZ-minister Ernesto Araújo, door hem aangewezen. Duarte verliet haar ambt nadat ze wekenlang “door de hete olie gehaald werd” door bolsonaristas, via de sociale media.

Carvalho bevestigt ook dat een louter ‘technische’ compositie van een ministerie, zonder aanduidingen door de politiek partijen, een presidentiële basis in het parlement verhindert, en dat het nodig is om “een aantal kl**tz*kk*en te benoemen om een klein beetje steun te verzekeren”.

Daarna omschreef hij de Braziliaanse grondwet als een “documento de merda” (str*ntdocument) en zegt dat een invasie van het STF door rechtse militanten geen antidemocratische daad zou zijn. De pers is volgens hem communistisch en gebruikt KGB technieken, de voormalige geheime dienst van de Sovjet Unie.

Wie het geduld heeft om het volledige interview te lezen (hier, in het Portugees), zal begrijpen waar Bolsonaro & co de mosterd vandaan haalt.


BolsoMeetingGovernadores210

Gisteren twitterde Olavo de Carvalho: “Hoe is het mogelijk dat de president een vredevolle vergadering aanvaardt met gouverneurs die hij achter de tralies zou moeten stoppen?” . Die vergadering verliep inderdaad in wederzijdse kalmte en rust, een video meeting over de noodzakelijke financiële hulp van de federale regering aan de deelstaten. Bolsonaro vroeg in ruil dat de gouverneurs hem zouden steunen bij zijn veto tegen de goedgekeurde loonsverhogingen voor ambtenaren (door het parlement). De lonen zullen hierdoor minstens voor een jaar lang bevroren worden.

Bron

Foto: Wikimedia Commons / Marcos Corrêa - PR
Fotos Públicas - J. Gonçalves

#NelsonTeich #BraziliëNieuwsOnline #ReginaDuarte #ErnestoAraújo #JairBolsonaro #OlavodeCarvalho #FabrícioQueiroz #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #COVID19 #DaviAlcolumbre #FlávioBolsonaro #RodrigoMaia #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page