top of page
  • Observer

Waar of niet waar?

PalLul

Ex-minister van financiën en ex-stafchef Antonio Palocci beweerde vandaag in een getuigenis voor de federale justitie in het DF (Distríto Federal) dat de zoon van ex=president Lula, Luiz Cláudio, steekpenningen kreeg van een lobbyist, betrokken in het ontwerp van de MP (Media Provisória – voorlopige maatregel) 471/2009, onderwerp van een strafrechtelijke vervolging in het kader van de operatie “Zelotes”.

Volgens Palocci zou Lula’s zoon hem opgezocht hebben in zijn consultancy bedrijf in São Paulo, tussen het einde van 2013 en het begin van 2014, met het verzoek om financiële hulp voor een van zijn bedrijven. Het ging om een bedrag van R$ 2 miljoen tot 3 miljoen. Eveneens volgens Palocci zou Lula hem geïnformeerd hebben dat hijzelf al voor dat geld zorgde, d.m.v. lobbyist Mauro Marcondes.

De aanklacht van het federale openbaar ministerie (MPF) vermeldt dat Marcondes samenwerkte met de regering Lula in het ontwerp van de MP 471, een voorlopige wettelijke maatregel die fiscale gunsten toestond aan autoconstructeurs. In ruil voor die gunstmaatregel zouden er steekpenningen betaald worden.

Palocci zegt dat hij Lula opzocht in 2014, ongeveer een maand na de ontmoeting met Luiz Cláudio, om te praten over diens verzoek om financiële bijstand. De ontmoeting met de ex-president vond plaats in het instituut Lula: “Ik ging praten met ex-president Lula om te weten of hij dat goedkeurde. Het was toen dat Lula antwoordde dat het niet nodig was omdat hijzelf dat probleem al had aangekaart met Mauro Marcondes en dat het reeds opgelost was”, aldus Palocci.

De fiscale gunsten voor de auto-industrie werden in 2013 vernieuwd door toenmalige presidente Dilma Rousseff door een nieuwe MP. Palocci beweert dat Lula zelf tussenkwam in het voordeel van de fabrikanten om ervoor te zorgen dat beide MP’s, van 2009 en 2013, goedgekeurd werden. In de praktijk was het lobbyist Mauro Marcondes die alles afhandelde; “hij had onbeperkte toegang tot Lula”, zo zegt Palocci.

De ex-minister zei ook dat hij het doorgeven van de steekpenningen aan Luiz Cláudio niet kan bewijzen. De zoon van Lula wordt niet aangeklaagd in deze zaak.

Palocci legde de getuigenis af voor de vervangende rechter Ricardo Soares Leite in een van de vier aanklachten die tegen ex-president Lula lopen in het federaal district. Naast Lula en Mauro Marcondes, wordt ook ex-kabinetchef Gilberto Carvalho aangeklaagd, en nog vier andere mensen.

Antonio Palocci werd onlangs vrijgelaten en mag de rest van zijn straf thuis uitzitten, met een elektronische enkelband. De openbare aanklagers eisen wel een terugbetaling van meer dan 20 miljoen dollar als boete, zowat het ganse fortuin van de ex-minister, met de bedreiging dat hij terug de cel in moet indien hij niet betaalt.

De man heeft dus motieven in overvloed om de waarheid te spreken, maar niets garandeert dat hij dat echt doet.

Waar of niet waar, that’s the question.

Bron

Foto: YouTube

#BraziliëNieuwsOnline #Zelotes #AntonioPalocci #MauroMarcondes #GilbertoCarvalho #DilmaRousseff #LuisCláudioLuladaSilva #MP

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page