top of page
  • Observer

Waarom aan politiek doen?


Ex-gouverneur (Bahia) Rui Costa, nu stafchef van de nieuwe regering Lula, opende het evenement dat de eerste 100 dagen van die regering viert. Volgens de minister "heeft Brazilië weer een regering".


"Het meest expressieve kenmerk van deze 100 dagen bestaat erin dat Brazilië weer een regering heeft, een publiek bestuur, terugkeerde naar de zorg voor mensen, naar de uitvoering van acties van de overheid, en opnieuw plannen maakt ", zo zei hij, en:


"Ik zou ook zeggen dat de pers weer een onderwerp heeft om over te berichten, inhoud om commentaar over te leveren, niet meer over uitstapjes met de motor of jetski, maar over de echte problemen van de mensen".


Columnist Guilherme Amado (Metrópoles) schreef over de stafchef (een soort eerste minister):


"Rui Costa zorgt voor meningsverschillen in de eerste 100 dagen van zijn regering".


Volgens de journalist zou Costa botsingen hebben gehad met Fernando Haddad (Financiën), Flávio Dino (Justitie) en met een federale afgevaardigde (Bruno Farias) die hierdoor opstapte tijdens een vergadering met Lula:


"Gekend voor zijn hardvochtigheid en controlerend gedrag wordt hij vaak vergeleken met Dilma Rousseff, maar het is vooral zijn grofheid die bondgenoten op de spits drijft. Vergaderingen met Costa in het Palácio do Planalto verlopen meestal op gespannen voet. De minister legt een limiet op van drie minuten aan zijn collega's, om te praten over projecten van hun ministerie. Tijdens een van die gelegenheden werd Jader Filho, minister van Steden, abrupt onderbroken toen de 3 minuten voorbij waren. Dit gebeurt herhaaldelijk met Simone Tebet (Planning en Begroting)", aldus de columnist die ook een botsing aanhaalt met Justitie minister Flávio Dino.


Dino zou gezegd hebben tegen nauwe medewerkers van Lula dat, indien de relatie met de stafchef niet verbetert, hij overweegt om op te stappen in december en zijn ambt als senator opneemt. In de Kamer kreeg Costa de bijnaam "travador-geral da República" (afremmer-generaal) van de PT-basis.


Lula zei tegen zijn medewerkers dat hij op de hoogte is van de klachten, maar dat dit tot op dit moment de regering niet hindert. De president is tevreden over zijn stafchef en zegt dat hij zijn werk bewondert.


Itaipu


Die bewondering vormt wellicht de verklaring voor de benoeming van Rui Costa als adviseur bij de raad van bestuur Itaipu (Itaipu Binacional, de waterkrachtcentrale in het zuiden van Brazilië) door Lula. Zijn mandaat bij die raad loopt tot mei 2024 met het recht op een salaris van R$ 27.000/maand. Dat salaris wordt niet opgenomen in het grondwettelijk plafond van R$ 39.200. Op deze manier kan de minister cumuleren en de vergoeding toevoegen aan zijn salaris als minister, maandelijks het leuke sommetje van R$ 41.650, een totaal opleverend van R$ 68.650 (vandaag € 12.460).


Dezelfde eer viel te beurt aan de ministers Alexandre Silveira de Oliveira (Mijnen & Energie), Fernando Haddad (Financiën), Esther Dweck (Beheer en Innovatie van Publieke Diensten), en politicus (PSDB) Michele Capute Neto.


De echtgenote van Rui Costa werd enkele weken benoemd bij het rekenhof van de staat Bahia, eveneens met een vet salaris van meer dan R$ 30.000 waardoor het koppel nu een maandelijks inkomen heeft van meer dan R$ 100.000.


Wie zich afvraagt waarom iemand in hemelsnaam aan politiek wil doen: dit kan het antwoord zijn.


Poder360 - Metrópoles -Correio Braziliense - Jornal Correio


Foto: Ricardo Stuckert/PR

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page