top of page
  • Observer

Waarom Bolsonaro populair is

BolsoGoias

De kiezers van president Jair Bolsonaro trekken zich geen bal aan van het ‘rachadinha’ schandaal waarin zijn zoon Flávio zou betrokken zijn. De welgestelden van Brazilië, geconfronteerd met de verdenking dat de familie van de president overheidsgeld gebruikte om persoonlijke uitgaves te betalen en om zich te verrijken, antwoorden stoïcijns: “De PT roofde miljarden”. De lagere inkomenklasse en armen zeggen: “Alle politici roven, maar deze helpt me tenminste” (voornamelijk m.b.t. de nooduitkering ten gevolge van de pandemie, en de plannen tot uitbreiding van de Bolsa Família onder de nieuwe naam Renda Brasil).

Deze evaluatie komt van de economist Maurício Moura, CEO van het consultantbedrijf Ideia Big Data dat, sinds 2017, de aanhangers van Bolsonaro digitaal in de gaten houdt en volgt. Moura zegt dit in een interview met het weekblad Época waar hij het ook heeft over andere informatie die nuttig kan zijn voor de oppositie.

Een van de dingen die de ex-kapitein niet in diskrediet brengen bij zijn aanhang, naast de ‘rachadinha’ affaire, is de poging om hem te bestempelen als fascist: “Het effect hiervan is nul, zero”, zo zegt Moura.

Ten eerste omdat een groot deel van de bevolking de betekenis niet kent van het begrip, en ten tweede, voor hen die het wel begrijpen, is dit “een erg radicale manier om naar de president te verwijzen”. Met andere woorden, de omschrijving werkt enkel bij de echte tegenstanders.

Hetzelfde geldt voor zijn toenadering tot de centrumpartijen. De samenwerking met de “oude politiek” en de kampioenen van “voor wat hoort wat” heeft geen enkele invloed op de curve van goedkeuring.

Zelfs een eventueel ontslag van minister van Economie Paulo Guedes, maakt een grote kans om zonder al teveel tegenstand, aanvaard te worden door de aanhangers van de regering. Afhankelijk van de eventuele plaatsvervanger, zou de financiële markt even tegenpruttelen, maar de populariteit van Bolsonaro zou er niet onder lijden.

Indien beschuldigingen van corruptie, autoritaire trekjes en zelfs de mogelijkheid om een belangrijke minister te verliezen die een van de pilaren vormde voor zijn verkiezing niet in staat zijn om de populariteit van de president even te kietelen, wat kan dan wel een bedreiging vormen?

Voor Moura is het antwoord hierop: een leider die de oppositie kan verenigen en een beter plan heeft tot een economische stabiliteit dan hij: “Indien er ongeveer hetzelfde zou aangeboden worden, de zal de president opnieuw verkozen worden”.

Er is nog tijd tot 2022. Maar in het kamp van de oppositie is vooralsnog niemand te zien die hen kan verenigen, nog minder iemand met een concreet plan in handen.

Wat de vraag betreft die in de voorbije week massaal circuleerde op de sociale media: “President Bolsonaro, waarom stortte Fabrício Queiroz R$ 89.000 op de rekening van uw echtgenote Michelle Bolsonaro?”, is het niet alleen de president die er geen antwoord op geeft. Het probleem is dat heel veel mensen niet eens geïnteresseerd zijn in het antwoord. Bovendien keren sommige tegenstanders hun jas.


BolsoCaiado

Gouverneur Ronaldo Caiado (DEM) van Goiás kwam vijf maanden geleden zwaar in botsing met de president over de manier waarop deze de pandemie aanpakte en diverse gouverneurs aanviel. Gisteren twitterde Caiado plots: “De macht veranderde niet de man @jairbolsonaro, een eenvoudige man, moedig en besluitvaardig die het principe blijft handhaven dat hem tot nog toe motiveerde: het welzijn van het Braziliaanse volk”.

Bolsonaro bleef inderdaad trouw aan zichzelf. Caiado zal iets nodig hebben.

Bron

Foto's: Marcos Corrêa - PR

#BolsaFamília #BraziliëNieuwsOnline #MichelleBolsonaro #RonaldoCaiado #JairBolsonaro #PauloGuedes #Goiás #FabrícioQueiroz #FlávioBolsonaro #RendaBrasil #Época

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page